Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Milyen betegségekhez kapcsolódhatnak vitaminhiányok?

2023. 03. 28. 10:03:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

Az embereknek több mint egy tucatnyi különböző vitaminra van szükségük az egészséges testműködéshez, azonban az általános populációban vitaminhiányok továbbra is előfordulnak. A vitaminhiányok többféle betegséghez kapcsolódnak, amelyek közül néhányat az alábbiakban részletesen tárgyalunk.

 

A-vitamin hiánya: Az A-vitamin hiánya vaksághoz vezethet, különösen a fejlődő országokban. A szaruhártya szárazsága és a látás éjszakai romlása (vagyis a szürkületi vakság) is jellemző lehet. Az A-vitamin hiánya továbbá csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, és növelheti a fertőzések és a betegségek kockázatát.
 

C-vitamin hiánya: A C-vitamin hiánya a skorbut nevű betegséghez vezethet, amelynek tünetei közé tartozik a fájdalmas és duzzadt íny, az izomgyengeség és a fáradtság. Azok a személyek, akiknek az étrendjében nem található elegendő C-vitamin, hajlamosabbak lehetnek az ínygyulladásra, a fogvesztésre és más fogászati ​​problémákra.
 

D-vitamin hiánya: A D-vitamin hiánya csontbetegségekhez, például az osteoporozishoz vezethet. A D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához, így ha valaki nem kap elegendő D-vitamint, akkor nem tudja megfelelően hasznosítani a kalciumot, ami csökkentheti a csontsűrűséget és növelheti a törés kockázatát. Egyes tanulmányok azt is javasolják, hogy a D-vitamin hiánya növelheti az autoimmun betegségek és bizonyos típusú daganatok kialakulásának kockázatát.
 

E-vitamin hiánya: Az E-vitamin hiánya ritka, de azok a személyek, akik nem kapnak elegendő E-vitamint az étrendjükben, hajlamosabbak lehetnek a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint az izomgyengeségre és a májproblémákra.

 

K-vitamin hiánya: A K-vitamin hiánya véralvadási problémákhoz vezethet, mivel ez a vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban. Azok az emberek, akiknél K-vitaminhiány alakul ki, vérzékenyek lehetnek, és növelhetik a vérrögképződés kockázatát.
 

B1-vitamin (tiamin) hiánya: A B1-vitamin hiánya a beriberi nevű betegséghez vezethet, amelynek tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a zsibbadás és a szív- és érrendszeri problémák. A tiaminhiány gyakori a maláriával, a HIV-fertőzéssel és az alkoholizmussal küzdő embereknél.
 

B2-vitamin (riboflavin) hiánya: A B2-vitamin hiánya a bőr és a szájgyulladáshoz, valamint az anémiához vezethet. A riboflavinhiány olyan betegségekhez is kapcsolódik, mint például az égési sérülések és a cöliákia.

 

B3-vitamin (niacin) hiánya: A B3-vitamin hiánya a pellagra nevű betegséghez vezethet, amelynek tünetei közé tartozik a bőr- és nyálkahártya-gyulladás, a hasmenés és az idegrendszeri problémák. A niacinhiány gyakori azoknál, akik alacsony fehérjetartalmú étrendet fogyasztanak.

 

B6-vitamin (piridoxin) hiánya: A B6-vitamin hiánya idegrendszeri problémákhoz, depresszióhoz és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. A piridoxinhiány azokat a terhes nőket is érinti, akik nem kapnak megfelelő mennyiségű B6-vitamint az étrendjükben.
 

B9-vitamin (folsav) hiánya: A B9-vitamin hiánya idegrendszeri problémákhoz, meddőséghez, a fejlődő magzat agyi rendellenességeihez, valamint a megnövekedett stroke- és szívbetegségek kockázatához vezethet. A folsavhiány különösen veszélyes a terhes nőkre, mivel a fejlődő magzat számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folsav.

 

Több betegség is összeköthető a vitaminhiánnyal.