Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hormonális változások és a pigmentáció

2023. 10. 25. 09:46:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Hormonális hatásoknak nevezzük azokat az hatásokat, amelyeket a hormonok, azaz a testünk által termelt kémiai anyagok gyakorolnak a szervezetünkben.

 

A hormonok számos fontos folyamatot szabályoznak a testünkben, és számosféle hatással lehetnek a bőrünk állapotára, beleértve a pigmentfoltok kialakulását is. A pigmentfoltok a bőrön sötétebb vagy világosabb területek, amelyek a melanin nevű festéket tartalmazó sejtek, az ún. melanociták aktivitásának változása miatt jönnek létre.

 

Hormonális hatások, amelyek befolyásolhatják a pigmentfoltokat:

 

Terhesség: Terhesség alatt a hormonszintek jelentősen megváltoznak, és ez néha fokozza a melanin termelését a bőrben. Ennek eredményeként terhességi maszk vagy chloasma nevű pigmentfoltok alakulhatnak ki, amelyek általában az arcon jelennek meg.

 

Fogamzásgátlók: Hormonális fogamzásgátlók, például a hormonális tabletták vagy fémcsövek, befolyásolhatják a hormonszinteket, és növelhetik a melanin termelését a bőrben, ami pigmentfoltok kialakulását eredményezheti.

 

Hormonpótló terápia: Hormonpótló terápia, amelyet a menopauza vagy más hormonális rendellenességek kezelésére használnak, szintén befolyásolhatja a bőr melanin termelését és pigmentfoltokat okozhat.

 

Napfény: Hormonok, például a növekedési hormon (GH) és kortizol is befolyásolhatják a bőr melanin termelését. Amikor a bőr erősen kitéve van a napfénynek, a hormonális változások hatására könnyebben kialakulhatnak pigmentfoltok.

 

Öregedés: Az öregedéssel a hormonszintek természetesen csökkennek, és ez is hozzájárulhat a pigmentfoltok kialakulásához, mivel a melanin termelése csökken.

 

Nézzük részletesebben a terhesség hatását a pigmentfoltokra

A terhesség alatt jelentősen megnövekednek a hormonszintek, különösen az ösztrogén és a progeszteron szintje. Ezek a hormonális változások hatással lehetnek a bőrre, és pigmentfoltokat okozhatnak.

Ezt a jelenséget gyakran "terhességi maszk" vagy "chloasma" néven említik.

  • Terhességi maszk (chloasma): A terhességi maszk általában az arcon alakul ki, és sötétebb pigmentfoltok formájában jelenik meg. Ezek a foltok általában a homlokon, az orron, az állon és az arc egyéb területein jelennek meg. A hormonok, különösen az ösztrogén, növelik a melanin termelését a bőrben, ami pigmentfoltok kialakulását eredményezi.

  • A terhességi pigmentfoltok általában a terhesség után halványodnak vagy eltűnnek, de vannak olyan esetek is, amikor tartósak maradnak. A pigmentfoltok elleni kezelés terhesség alatt és szoptatás ideje alatt korlátozott, mivel bizonyos kezelési módok nem ajánlottak a kismamák számára.

 

Nézzük részletesebben a menopauza hatását a pigmentfoltokra

A menopauza időszakában a női hormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron, termelése fokozatosan csökken.

 

Ennek hatására számos változás történik a bőrben is, amelyek befolyásolhatják a pigmentfoltok kialakulását:

  • Az ösztrogén csökkenése: Az ösztrogén hiánya a menopauza során befolyásolhatja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát. Ebben az időszakban a bőr könnyebben károsodhat, és a napfény káros hatásai is súlyosabbak lehetnek.

  • Öregedés: Az öregedéssel a bőr termelése csökken, és a bőrsejtek cseréje is lelassul. Ez hozzájárulhat a pigmentfoltok kialakulásához és a bőr elszíneződéséhez.

  • A menopauza során az esetlegesen kialakuló hormonális egyensúlyhiányok is befolyásolhatják a bőr pigmentációját.

 

A hormonális változások és a pigmentáció

 

Kollagént szinte mindenkinek érdemes fogyasztani, hiszen pótolni kell, mert a szervezetünkben a termelődése az idő múlásával folyamatosan lelassul.

Ha már kezd kiürülni a szervezet kollagén készlete, akkor vesszük észre, hogy fakó, egészségtelen lesz a hajunk szerkezete. Töredezett/repedezett lesz a köröm, az eddigi feszes bőr kezdi a rugalmasságát elveszíteni, megjelennek az arcon is a mimikai ráncok. Az ízületi panaszokról pedig ne is beszéljünk...

A kollagénen kívül a HillVital BOUNCE fogyasztásával még ezeket viszed be a szervezetedbe: B1, B2, B3, B5, B6, B12 vitamin, Folsav, Biotin, Zöld tea levél kivonat, Csipkebogyó por, Béta karotin, Hialuronsav, Bromelain, Papain, Kurkuma por, kurkuminnal, Laktáz, Koenzim Q10, Fahéj, Cayenne bors, Gyömbér.