Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hormonok és a stressz

2023. 11. 20. 15:00:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A hormonoknak és a stressznek szoros kapcsolata van, és a hormonok szerepet játszanak a szervezet stresszválaszának szabályozásában.

 

A stressz hatására az agy és a test olyan válaszokat produkál, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyásolják a hormonok termelődését és keringését. A főbb hormonok, amelyek szerepet játszanak a stresszreakcióban, közé tartoznak az adrenalin (epinefrin), a noradrenalin, valamint a kortizol.

  1. Adrenalin és Noradrenalin: Ezek a hormonok a mellékvesékből származnak, és azokat a pillanatokat segítik elő, amikor azonnali reakcióra van szükség. Az adrenalin és a noradrenalin növeli a szívverést, emeli a vérnyomást, bővíti a tüdő légutakat, és mobilizálja a szervezet energiakészleteit. Ezek a változások segíthetnek a szervezetnek azonnali cselekvésre készen lenni veszélyes vagy stresszes helyzetekben.

  2. Kortizol: Ez a hormon a mellékvesékből származik, és hosszabb távú stresszválasz része. A kortizol segít a szervezetnek alkalmazkodni a hosszabb ideig tartó stresszhelyzetekhez. Emelkedése növeli a vércukorszintet, gátolja az immunrendszer aktivitását és számos más folyamatot szabályoz, hogy a szervezet energiát takarítson meg.

 

Az agyban a hipotalamusz és az agyalapi mirigy központi szerepet játszik a stresszválasz szabályozásában. A hipotalamusz azonnali választ kiváltó hormonokat küld az agyalapi mirigynek, amely ezekre válaszként különböző hormonokat, például ACTH-t, termel. Az ACTH stimulálja a mellékveséket, hogy adrenalin, noradrenalin és kortizol szabaduljon fel a véráramba.


 

A kortizol egy hormon, amit a mellékvesék termelnek, és számos szerepe van a szervezetben. Az egyik fő szerepe a stressz reakció szabályozása. Amikor a szervezet stresszhelyzetben van, például veszély, fenyegetés vagy más stresszkiváltó tényezők hatására, az agyalapi mirigy és a mellékvesék aktiválódik, és a kortizol szintje emelkedik.

A HPA-tengely (hipotalamusz-hipofízis-mellékvese) egy olyan rendszer, amely részt vesz a stressz reakció szabályozásában. A hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvesék együttműködése révén ez a tengely szabályozza a kortizol szintjét a szervezetben.

 

A folyamat a következő lépéseket foglalja magában:

  1. Hipotalamusz: Az agy egy része, amely érzékeli a stresszt és más ingereket. A hipotalamusz stimulálja a hipofízist.

  2. Hipofízis: Az agyalapi mirigy, amely hormonokat termel, ideértve az adrenokortikotropin (ACTH) nevű hormont is. Az ACTH stimulálja a mellékveséket.

  3. Mellékvesék: Két kis szerv, amelyek a vesék felett helyezkednek el. Az ACTH hatására a mellékvesék kortizolt termelnek, amely a stressz reakció egyik fő hormonja.

  4. Kortizol: A kortizol számos hatással van a szervezetre stressz alatt. Például segít növelni a vércukorszintet, hogy az izmok és az agy energiához juthasson. Emellett gátolja az immunrendszer aktivitását, hogy a szervezet energiát takarítson meg.

A hosszabb távú vagy krónikus stressz esetén a HPA-tengely fokozottan aktiválódhat, ami hosszú távon növelheti a kortizol szintjét. Ez pedig számos egészségügyi problémához vezethet, például alvászavarokhoz, emésztési problémákhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát.

 

A hormonok és a stressz

Tartalomhoz tartozó címkék: érzelmi stressz hormonok stressz