Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A leggyakoribb autoimmun betegségek

2023. 11. 16. 09:48:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az autoimmun betegségek sokféle módon megjelenhetnek, és tüneteik súlyossága is eltérő lehet.
 


Cöliákia (lisztérzékenység)
: A cöliákia autoimmun betegség, amely a glutén (egy fehérje, amely a búza, árpa és rozsban található) fogyasztásakor az immunrendszer túlzott reakcióját okozza. Ennek eredményeként a vékonybél nyálkahártyája károsodik, és felszívási problémák alakulnak ki.

 

Cukorbetegség (1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegség): A 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, amely során az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. A 2-es típusú cukorbetegség esetében az immunrendszer nem közvetlenül játszik szerepet, de a betegség kialakulása összefügg az immunrendszer működésével és az inzulinrezisztenciával.

 

Rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás): Ez az autoimmun betegség az ízületeket érinti, és gyulladást okoz bennük. Az immunrendszer megtámadja a szervezet saját ízületi szövetét.

 

Lupus (lupus erythematosus): A lupus egy sokszínű autoimmun betegség, amely különböző szerveket és szöveteket érinthet. Bőrproblémáktól kezdve ízületi gyulladáson át a vesekárosodásig terjedhet.

 

Sklerózis multiplex: Ez az autoimmun betegség az idegrendszert érinti. Az immunrendszer megtámadja a szervezet saját idegsejtjeit és azok burkolatát. Ennek következtében az idegpályák sérülnek, és különféle tünetek alakulnak ki.

 

Psoriasis (pikkelysömör): A psoriasis autoimmun eredetű bőrbetegség, amely gyulladást és bőrsejtek túlburjánzását okozza, ami a karakterisztikus pikkelyes bőrelváltozásokhoz vezet.

 

Hashimoto-thyreoiditis és Graves-betegség: Ezek a pajzsmirigy autoimmun betegségei. A Hashimoto-thyreoiditis a pajzsmirigy alulműködését okozza, míg a Graves-betegség a túlműködését.

 

Szkleroderma (sclerosis multiplex): A szkleroderma autoimmun betegség, amely a bőrt és a kötőszövetet érinti. A bőr megvastagszik, és a betegség szervi károsodást is okozhat.

 

Sjögren-szindróma: Ez az autoimmun betegség a nyál- és könnytermelő mirigyeket érinti, ami szájszárazságot és szemszárazságot okoz.

Az autoimmun betegségek kezelése általában a tünetek enyhítésére és az immunrendszer működésének szabályozására irányul.

A leggyakoribb autoimmun betegségek