Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Az állandó fáradtság szindróma

hillvital.hu
2023. 02. 27. 12:50:46
Cikkek a témában
 

Az állandó fáradtság szindróma egy olyan állapot, amelyet tartós fáradtság, kimerültség és gyengeség jellemez, továbbá nem javul pihenéssel vagy alvással.

 

Az állandó fáradtság szindróma okai még nem teljesen ismertek, azonban számos tényezőt azonosítottak, amelyek hozzájárulhatnak a kialakulásához.

 

Az alábbiak ezen lehetséges okok közé tartoznak:

 

Vírusfertőzések: Néhány kutatás szerint a vírusfertőzések, például az Epstein-Barr vírus, a citomegalovírus és a Lyme-kór bakteriális fertőzése, hozzájárulhatnak az állandó fáradtság szindróma kialakulásához.

 

Immunrendszeri rendellenességek: Néhány kutatás azt sugallja, hogy az állandó fáradtság szindróma az immunrendszeri rendellenességekkel kapcsolatos lehet.

 

Stressz: A stressz hozzájárulhat az állandó fáradtság szindróma kialakulásához, mivel a hosszú távú stressz hatására az agy és a test kimerülhet.

 

Alvászavarok: Az alvászavarok, például az alvási apnoe vagy az álmatlanság, hozzájárulhatnak az állandó fáradtság szindróma kialakulásához.

 

Pszichológiai tényezők: Az állandó fáradtság szindróma pszichológiai tényezőkkel is összefüggésbe hozható. Az érintetteknél gyakrabban fordul elő depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma és más mentális zavarok.


 

A CFS (angolul: Chronic fatigue syndrome, magyarul: Krónikus fáradtság-szindróma) egy összetett állapot, amely számos tünettel járhat, beleértve a fáradtságot, álmosságot, izomfájdalmat, ízületi fájdalmat, memóriazavart, koncentrációs nehézségeket, fejfájást, torokfájást, érzékenységet a zajra és a fényre, alvászavarokat és szédülést. Ezek a tünetek akár hónapokig is fennállhatnak, és jelentősen befolyásolhatják az érintettek életminőségét és teljesítményét.

 

Az állandó fáradtság szindróma diagnózisa azon alapul, hogy az érintett legalább hat hónapig rendszeresen tapasztalja a fenti tüneteket, és más lehetséges betegségek kizárásra kerültek. Az állapot kezelése magában foglalhatja az életmód változtatásait, a gyógyszereket, az alternatív terápiákat, a pszichológiai támogatást és a rehabilitációt.

 

Ha tartós fáradtság és más tünetek zavarják a mindennapi életet, akkor érdemes felkeresni egy orvost, aki segíthet diagnosztizálni és kezelni az állapotot.

Munkahelyi fáradtság

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés