Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az Alzheimer-kórral járó tünetek

2023. 11. 15. 09:41:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az Alzheimer-kór egy progresszív idegrendszeri betegség, amely hosszú ideig tartó időszakban a memória és a kognitív képességek fokozatos romlásával jár.

 

Az Alzheimer-kór tünetei az idő előrehaladtával súlyosbodnak.

 

A betegség különböző szakaszainak sajátos jelei vannak, de általánosságban a következők a leggyakoribb tünetek:

 

Memóriazavar: Az Alzheimer-kór egyik legelső jele a rövid távú memória romlása. A betegek nehezen emlékeznek meg friss eseményekre, elfelejtik a fontos dátumokat vagy elveszítik a tárgyakat.

 

Kognitív hanyatlás: A kognitív képességek fokozatosan romlanak, beleértve az értelmező és a szervező készségeket, a logikai gondolkodást és a problémamegoldást. A beszéd és az írás is nehézkessé válhat.

 

Zavartság és tájékozódási nehézségek: Az Alzheimer-kóros betegek könnyen elveszthetik az irányt, még olyan ismerős helyeken is, amelyeket korábban jól ismertek. Előfordulhat, hogy nehezen azonosítják a hozzátartozóikat vagy a gondozókat.

 

Időérzék elvesztése: Az Alzheimer-kór előrehaladtával a betegek elveszítik a fogalmukat az időről, és nehézségeik lehetnek a napi rutinok, mint például az étkezések vagy a gyógyszerek bevétele időzítésében.

 

Viselkedési és hangulati változások: Az Alzheimer-kór hatására a betegek gyakran mutatnak viselkedési és hangulati ingadozásokat. Ezek között szerepelhet a szorongás, az agresszió, a gyakori hangulatváltozások és az apátia.

 

Képzettelenség a mindennapi feladatokban: A betegek egyre nehezebben képesek ellátni az egyszerű mindennapi feladatokat, mint például az öltözködés, a fürdés vagy az étkezés.

 

Elveszett érdeklődés és szociális visszavonulás: Az Alzheimer-kórban szenvedők elveszítik az érdeklődésüket korábbi tevékenységeik iránt és hajlamosak a társaságtól való visszavonulásra.

 

Motoros problémák: A betegség későbbi szakaszaiban a motoros képességek is sérülhetnek, ami nehézségeket okozhat a járásban, az egyensúlyban és az általános mozgásban.

 

Fontos megjegyezni, hogy az Alzheimer-kór minden egyes betegnél eltérő módon fejlődhet, és az előrehaladás üteme is változhat.

A betegség végül teljes kiszolgáltatottságot okoz, és általában a mindennapi életet érintő teljes körű gondozást igényel.

Az Alzheimer-kór diagnózisát és kezelését egy orvos vagy neurológus végzi, és a kezelés általában a tünetek enyhítésére és a betegség lefolyásának lassítására irányul.

Az Alzheimer-kór diagnózisa több lépésből áll, és különböző orvosi, neurológiai és pszichológiai vizsgálatokat foglal magában. A diagnózis megerősítése fontos, mert az Alzheimer-kór tünetei más betegségekhez hasonlóak lehetnek.

Az alábbiakban megnézzük a leggyakoribb diagnosztikai módszereket:

Klinikai anamnézis: Az orvos először részletes beszélgetést folytat a pácienssel és a családjával, hogy megtudja a tünetek kezdeti időpontját, súlyosságát és az esetleges családi anamnézist. Ez segít az orvosnak azonosítani azokat a tényezőket, amelyek növelhetik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

 

Fizikai vizsgálat: Az orvos általában fizikai vizsgálatot végez, hogy kizárjon más okokat a tünetek hátterében, például fertőzéseket vagy egyéb betegségeket.

 

Kognitív tesztek: Az Alzheimer-kór diagnózisában használt kognitív tesztek olyan vizsgálatokat tartalmaznak, amelyek az emlékezőképességet, a gondolkodást és az értelmező képességet értékelik.

 

Neuropszichológiai értékelés: Neuropszichológus által végzett tesztek segíthetnek a kognitív zavarok pontosabb értékelésében és az Alzheimer-kór és más demenciák elkülönítésében.

 

Laboratóriumi vizsgálatok: Bizonyos laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek az egyéb egészségügyi problémák kizárásában, például a vérkép, a vizeletvizsgálat és a pajzsmirigyfunkció vizsgálata.

 

Képalkotó vizsgálatok: Az agyi képalkotó vizsgálatok, például a CT (számítógépes tomográfia) és az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) segíthetnek az agyban bekövetkezett változások és atrófia megfigyelésében. Ezek a vizsgálatok azonban nem specifikusak az Alzheimer-kór számára.

 

PET (pozitronemissziós tomográfia) vizsgálat: A PET-vizsgálat egy olyan képalkotó eljárás, amely segít az amyloid plakkok és a tau-fibrillák (az Alzheimer-kór jellegzetes fehérjék) jelenlétének kimutatásában az agyban. Ez a vizsgálat specifikusabb az Alzheimer-kór diagnózisában.

 

Az Alzheimer-kórral járó tünetek