Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az anyagcsere és az edzés

2023. 03. 08. 16:09:31 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az edzés nagy hatással van az anyagcserére, mivel az anyagcsere a test összes biokémiai reakciójának összessége, amelyek energiát szabadítanak fel az életfolyamatokhoz.

Az edzés által fokozott energiaigény hatására az anyagcsere aktivitása is megnő, azaz az anyagcserét serkentő hatással rendelkezik. Az edzés növeli az energiafelhasználást, javítja az anyagcserét és csökkenti a testzsír százalékát.

 

Továbbá az edzésnek számos hatása van az anyagcserére, amelyek közül most néhányat részletesebben ismertetünk:

 

Energiafelhasználás: Az edzés során az izmok energiaigénye megnő, és a test zsírt és szénhidrátokat használ fel az energia előállításához. Ezért az edzés csökkenti az inzulinrezisztenciát és javítja az anyagcserét, amely elősegíti a testtömeg csökkenését és a fogyást.

 

Izomtömeg növelése: Az edzés hatására az izmok fokozottabb mértékben használják az energiát és növelik az anyagcserét, ami hosszú távon növeli az alapanyagcserét. Az izomtömeg növekedése emellett elősegíti a fogyást, mivel az izmok több energiát használnak fel, még pihenő állapotban is.

 

Az anyagcsere sebességének javítása: Az edzés segíti a testet abban, hogy több kalóriát égessen el az adott napon, még a pihenő időszakokban is. Az edzéssel javítja az anyagcsere sebességét és növeli a test kalóriaégetési képességét.

 

A stresszhormonok csökkentése: Az edzés csökkenti a stresszhormonok, mint például a kortizol szintjét a vérben. A magas kortizolszintek csökkenthetik az anyagcserét, mivel csökkentik az izomtömeg növekedését és növelik a zsírtárolást.

 

Az oxidatív stressz csökkentése: Az edzés csökkenti az oxidatív stressz szintjét a szervezetben. Az oxidatív stressz a testet érő káros hatások eredménye, amelyek csökkentik az anyagcsere folyamatokat, valamint a testtömeg csökkenés hatékonyságát.

 

Az anyagcsere hatása a testhőmérsékletre: A testmozgás növeli a szervezet anyagcseréje által termelt hő mennyiségét. Ez a hő növeli a testhőmérsékletet, ami szintén hozzájárul az anyagcsere javulásához.

Idős hölgy edz

Tartalomhoz tartozó címkék: anyagcsere edzés