Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az epe áramlásának zavarai

2023. 03. 23. 11:45:01 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az epe a májban termelődő sárgás-zöldes folyadék, amely az emésztés során fontos szerepet játszik a zsírok emulgeálásában és az emésztőrendszerben történő felszívódásuk elősegítésében.

 

Az epe áramlása az epevezetékekben a normális működéshez szükséges, és ha valamilyen ok miatt zavart szenved, az különböző egészségügyi problémákhoz vezethet.

 

 

Az epeáramlás zavarai közé tartoznak:

 

Epekövek: Az epe kövek kicsi, kemény törmelékek, amelyek az epe hígabbá válásával kiválasztódnak. Az epekő az epevezetékek blokkolódását okozhatja, ami az epeáramlás akadályozottságát és a fájdalmat okozhat a hasban.

 

Epehólyag-gyulladás: Az epehólyagban a megnövekedett nyomás és a baktériumok okozhatnak gyulladást, ami akadályozhatja az epe áramlását és kellemetlen tüneteket okozhat, mint például a hasi fájdalom, émelygés, hányás és láz.

 

Primer és szekunder biliáris cirrhosis: Az epevezetékek krónikus betegségei, amelyek a máj károsodásához és az epeáramlás csökkenéséhez vezetnek.

 

Primer sclerotizáló cholangitis: Ez egy ritka autoimmun betegség, amely az epevezetékek hegesedéséhez és szűküléséhez vezet, ami az epeáramlás csökkenését okozza.

 

Epevezeték daganatok: Az epevezetékek daganatai okozhatják az epe áramlásának csökkenését, ami különösen súlyos problémát okozhat, ha a daganat már terjedt és más szervekbe áttéteket képezett.

 

Az epeúti elzáródás súlyos és életveszélyes állapot lehet, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Ha gyanítja, hogy epeúti elzáródása van, azonnal keresse fel az orvost vagy a sürgősségi osztályt.

Az epeúti elzáródás kezelése a kiváltó októl függ, és az orvos által alkalmazott terápia lehetővé teszi az epeúti elzáródás feloldását, az epe áramlásának helyreállítását és a beteg állapotának stabilizálását.

 

 

Az epeúti elzáródás kezelésére vonatkozó lehetséges terápiák közé tartoznak:

 

Endoszkópos retrográd cholangiopancreatográfia (ERCP): Ez egy eljárás, amely során egy flexibilis endoszkóppal behatolnak az emésztőrendszerbe és bevezetik a kontrasztanyagot az epevezetékbe. Az orvos ekkor vizsgálja meg az epevezetéket és eltávolítja az esetleges epekőket vagy más elzáródó anyagokat.

 

Műtét: Ha az ERCP nem megoldás, akkor műtéti eljárásokra lehet szükség. Az epehólyag eltávolítása (cholecystectomy) és az epevezetékben lévő elzáródások eltávolítása (choledocholithotomy) olyan műtéti eljárások, amelyek segítenek feloldani az epeúti elzáródást.

 

Stent behelyezése: Ha az epeúti elzáródás krónikus, az orvosok egy stentet is be tudnak helyezni az epevezetékbe, hogy biztosítsák az epe áramlásának folyamatosságát.

 

Fontos megjegyezni, hogy az epeúti elzáródás kezelése mindig orvosi felügyelet mellett történik, és a betegség súlyosságától és az okoktól függően eltérő lehet. Az időben történő felismerés és az azonnali kezelés kulcsfontosságú a sikeres kezeléshez és a beteg állapotának javulásához.

Kanapén ülő nő, aki hastáji fájdalomban szenved