Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mégis miket érdemes tudnod a hátfájásról?

2023. 01. 04. 09:26:00 Veress Máté - HillVital
 
Cikkek a témában
 

A hátfájás sajnos egy nagyon gyakori probléma és az emberek 60-70 százalékát szokta érinteni életük során. A hátfájás több helyről is eredhet. Eredhet a gerinccsigolyákból, a kisízületekből, a gerinc melletti izmokból és szalagokból, az ideggyökökből és még akár a belső szervekből is kisugározhat.

 

A kellemetlen hátfájdalom létrejöhet egy rossz mozdulatból vagy akár egy sima megerőltetés miatt is. Van olyan eset amikor egy gerincbetegségre utalhat vagy mozgásszervi eredetű betegségre is. De nem kell rögtön megijedni ugyanis a legtöbb esetben a hátfájdalom mögött csupán hétköznapi okok szoktak állni. Csak ritkább esetben áll a háttérben komoly dolog.

 

Ilyenkor nem kell komolyabb problémára gondolni!
 

A leggyakoribb szokott lenni amikor egy rossz mozdulat miatt jön létre a fájdalom. Emellett még lehet egy hosszabb ülés vagy állás miatt mivel ilyenkor egyoldalú terhelés alakul ki. Ebben az esetben a betegnek mozgás közben van panasza inkább, fekvéskor pedig mérsékelődik vagy megszűnik a fájdalom. A kényszertartás is jellemző ilyenkor ami annyi jelent, hogy a beteg felveszi a számára fájdalommentes pozíciót. Hátfájdalom esetén az előrehajlás kifejezetten fájdalmas lehet, valamint a gerinc melletti izmok is érzékenyek a nyomásra. Érdemes ebben az esetben megtanulni a gerinc és a hát kímélését. Ha esetleg van súlyfelesleg, akkor attól mindenképpen érdemes megszabadulni, mivel a túlsúly fokozottan veszi igénybe a gerincet valamint az izmokat is. Érdemes pihenni vele néhány napot. Az ágyból érdemes úgy felkelni, hogy előtte az oldaladra fordulsz és úgy emelkedj ülő helyzetbe. Ha nehéz tárgyat kell felvenni akkor ne hajolj hanem guggolj.

Ezeket a fontos információkat érdemes tudnod a hátfájdalomról.


Ebben az esetben egy komolyabb betegség is fennállhat!


Vannak viszont az olyan helyzetek amikor sajnos akár komolyabb betegség is állhat a háttérben. Ha a nagyon erős fájdalom állandóan fennáll és még éjszaka valamint nyugalmi állapotban is jelentkezik akkor akár fertőzés vagy gyulladás is állhat a háttérben. Az ilyen fájdalmat több betegség illetve szervi eltérés is okozhatja. Sok esetben szokott gerincsérv állni a háttérben, de ehhez persze orvosi vizsgálatra van szükség. Nem csupán a gerincsérv okozhat ilyen panaszokat hanem a porckorongsérv és a gerinccsigolyák kopása is. A gerincferdülés is járhat állandó fájdalommal. Az idősebb embereknél csontritkulás is állhat a háttérben valamint az emiatt létrejött csonttörés is okozhat erős fájdalmat. További mozgásszervi betegség lehet még a Paget-kór vagy a Scheuermann betegség ám ezek a nagyon ritka betegségek közé sorolhatók.