Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fizikai aktivitás és a fáradtság

2023. 02. 27. 11:58:20 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A fizikai aktivitás olyan testmozgás, mely során a testünket aktívan használjuk, így az izmaink, szívünk, tüdőnk és egyéb szerveink működése is fokozódik.

 

A fizikai aktivitás lehet könnyű vagy nehéz és sokféle tevékenység során elvégezhető, például séta, futás, úszás, kerékpározás, vagy akár edzés a konditeremben.

A fizikai aktivitás rendszeres végzése számos előnnyel jár az egészségünk szempontjából.

A testmozgás csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát, javítja a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint csökkenti a stresszt és a depressziót. A rendszeres testmozgás segít megőrizni az izomtömeget, az ízületi mozgékonyságot és az egyensúlyt, ami segíti az idősebb embereket abban, hogy megőrizzék az önállóságukat.

 

A fizikai aktivitás a mentális egészségre is pozitív hatással van.

Az endorfinok felszabadulása miatt segít javítani a hangulatot, és az agyi teljesítményt is növeli. Az emberi agy számára a testmozgás olyan, mint egy "doppingszer", amely serkenti az agy működését és segít a stressz elleni küzdelemben.

 

A fizikai aktivitás hosszabb távon paradox módon energiát ad az embernek, mivel az aktív testmozgás a test energiaszintjét növeli és az állóképességet javítja.

Azonban az edzés után izomfájdalom és a kimerültség érzése jelentkezhet, ami átmeneti fáradtsághoz vezethet. Ha a test rendszeresen mozog, akkor az általános erőnlét és állóképesség javulása miatt kevesebb fáradtság fog éreződni a mindennapi tevékenységek során, azaz növelődik az állóképesség.

 

Testmozgáskor az oxigén és a tápanyagok a véráramon keresztül az izmokhoz jutnak.

Az izmok energiája a glikogén formájában tárolódik, amelyet a test felhasznál az aktív testmozgás során. Az izmokban tárolt glikogén és zsír energiát biztosít az izmok számára, amelyeket az edzés során folyamatosan használnak fel. Az izommozgás során felszabaduló energiamennyiség azonban korlátozott, és amikor az izom tartalékai elfogynak, akkor ezt az izmok kimerültséggel és fáradtság érzettel adják tudtunkra.

Pihenés a kanapén