Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kurkuma hatása az agyi működésre és a memóriára

2023. 02. 17. 12:30:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A kurkumin, ami a kurkumának a fő hatóanyaga, az agyra és a memóriára is jótékony hatással lehet. A kurkumin hatása elsősorban a gyulladás csökkentésével és az antioxidáns hatásával magyarázható.


 

Az agy és az idegrendszer gyulladásos betegségei, például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és az agyi érelmeszesedés, mind a gyulladás következményei. Az ilyen betegségekben az agysejtek (neuronok) elpusztulása és az idegsejthálózat sérülése áll a háttérben. Az antioxidánsok, mint például a kurkumin, segíthetnek csökkenteni a gyulladást és megvédhetik az agyat az oxidatív károsodástól.
 

A kurkumin javíthatja az agy működését és az agyi funkciókat, például a memóriát, a hangulatot és az éberséget. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkumin fogyasztása javítja az agyi plaszticitást, ami az agy rugalmasságát jelenti, és lehetővé teszi, hogy az agy könnyebben alkalmazkodjon az új helyzetekhez. Ezen kívül a kurkumin segíthet növelni a neurotranszmitterek szintjét az agyban, mint például a dopamin és a szerotonin, amelyek kulcsfontosságúak az agyi funkciók szabályozásában.


A kurkuma hatásai a memóriára.


Az egyik jelentős kutatás szerint a kurkumin segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát, ami az agy idegsejtjeinek pusztulásával és a memóriakárosodással járó betegség.
A kurkumin segíthet a béta-amiloid plakkok eltávolításában, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásában játszanak szerepet. Ezen kívül a kurkumin képes a gyulladást csökkenteni az agyban, ami az Alzheimer-kór egyik kulcsfontosságú jellemzője.

 

A kurkuma és a kurkumin más előnyei közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, az ízületi gyulladás enyhítése, a cukorbetegség tüneteinek javítása, az immunrendszer erősítése és a gyulladás csökkentése a testben.
 

Annak érdekében, hogy a kurkumin hatékonyan működjön, fontos megfelelő adagban fogyasztani őket. Az ajánlott adag általában napi 500-2000 mg kurkumin, ami körülbelül 1-2 teáskanálnyi kurkuma por mennyiségnek felel meg. Fontos megjegyezni, hogy a kurkumin csak korlátozottan szívódik fel a szervezetben, ezért a kurkumin tartalmú kiegészítők mellett ajánlott olyan élelmiszereket is fogyasztani, amelyek magasabb kurkumintartalommal rendelkeznek, mint például a curry, a kurkumás tej, vagy a kurkumás kávé.
 

Azonban a kurkumával kapcsolatos kutatásokban gyakran probléma, hogy az eredmények nem minden esetben általánosíthatóak, és a hatékonyságot nehezen lehet megfelelően lemérni, mivel a kutatások nagy része laboratóriumi állatkísérleteken vagy kisebb emberi mintákon alapul. Az emberi szervezetben a kurkumin felszívódása és biológiai hasznosulása az élelmiszerek vagy kiegészítők adagolásától és formájától függ, és a hatásosság egyénenként változó lehet.

A kurkuma hatásai az agyra.