Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ízületi gyulladás 10 leggyakoribb típusa

2023. 05. 30. 13:27:00 Egresi Attila

Az ízületi gyulladás számos egészségügyi állapot tüneteként előfordulhat. Ezek az állapotok egészen eltérőek lehetnek és az egyetlen biztos, közös pont bennük az ízületi fájdalom. Számos oka lehet és a test bármely pontján előforduló ízületeket érintheti.

 

 

Lássuk, melyek a legjellemzőbb betegségek, amelyek ízületi gyulladást és fájdalmat válthatnak ki.

 

Ínhüvelygyulladás

Elsősorban a csuklókat és a kézfejet érinti. Rendszeresen végzett, ismétlődő, monoton finom motoros mozgások, mint a gépelés, írás, ácsmunka, barista munka, stb okozhatja. A tünetek a csuklóban és a kézfejben jelentkező fájdalom és/vagy az ujjak bizsergése, zsibbadása.

 

Fibromyalgia

Az ilyen állapotban szenvedő betegek erős krónikus fájdalmat, fáradtságot, memóriaproblémákat és hangulatváltozásokat is tapasztalnak az ízületi gyulladás mellett. A tartós fájdalom és fáradtság egyes betegekben depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.

 

Lupusz

Alattomos autoimmun betegség, amelynek az eredete nem tisztázott. Az immunrendszer a saját szöveteket támadja meg és a célpontjai között legtöbbször az ízület is szerepel. Ugyanakkor a betegek érzékenyek lehetnek a napfényre, fáradtságról számolhatnak be és az arcbőrükön vörös foltok jelenhetnek meg.

 

Osteoarthritis

Ez a kalsszikus, krónikus ízületi gyulladás, amelyre az ízületi fájdalomkor a legtöbb ember gondol. Degeneratív állapot, amely trauma vagy a természetes öregedési folyamat következtében alakul ki. Leggyakoribb tünete az ízületi merevség (főként reggel vagy pihenés után), fájdalom, duzzanat mozgás után. Kockázati tényező a túlsúly, csontsérülés és megerőltetés. Annak ellenére, hogy a mozgás fájdalmas lehet, fontos része a terápiának. Fenn kell tartani az ízületek körüli izmok és inak egészségét.

 

Csontritkulás 

Ebben az állapotban a csontszövet gyorsabban bomlik le, mint hogy újjá tudna épülni. A csontváz gyengül és a törések kockázata növekszik. Mivel évek alatt fejlődik ki, lehet, hogy ismeretlen marad egy csonttörés bekövetkeztéig vagy a testmagasság csökkenéséig.

 

Paget-kór

Ez a betegség lassú lefolyású, amelynek során a csontok nem képesek megfelelően nőni, nagyon gyengék és deformáltak lesznek. Elsősorban a medencét, a gerincet, a koponyát vagy a végtagokat érinti. Ha egy csontot érint, akkor a többit nem károsítja. Habár a betegség általában magától kifut, az okozott deformálódás visszafordíthatatlan marad, merevséget és fájdalmat hagyva maga után.

 

Pszoriázisos ízületi gyulladás

A szakértők becslése szerint a pikkelysömörrel rendelkező emberek körülbelül 30 százaléka (viszkető, hámló bőrtünetek) ízületi gyulladással is rendelkezik. Bár a pikkelysömör oka ismeretlen, többen is hajlamosak rá és a családi halmozódást is kockázati tényezőnek tartják.

 

Rheumatoid arthritis 

Egy autoimmun betegség, amely során az immunrendszer a sajátot támadja meg. Az RA esetén az immunsejtek az ízületek szigetelését, az ún. szinoviális membránt támadják meg. Az ízület megduzzad, begyullad, a porcok és a csontok is károsodnak. Fájdalom és merevség tapasztalható. A test mindkét oldalát érinti az állapot.

 

Íngyulladás

Az inak azok a vastag és strapabíró képletek, amelyek az izmokat a csontokon rögzítik. Sportolás, mint tenisz vagy futás közben is kialakulhat íngyulladás. Tünetei: fájdalom és merevség.

 

Vaszkulitisz (érgyulladás)

Szintén egy autoimmun betegségről van szó, amely az egészséges ereket támadja meg. Ahogy a gyulladás nő, az erek beszűkülnek, fáradtság és gyengeség lép fel. Az állapot előrehaladtával fogyás, bénulás, többízületi gyulladás tapasztalható.

 


Az köztudott és elfogadott tény az orvoslás területén, hogy a krémek évszázadok óta használt gyógyszerformák. Hatásuk azon alapul, hogy bőrünk – ami a legnagyobb szervünk - élénk anyagcserét folytat, kiválaszt és felvesz anyagokat.

Így képes arra, hogy a krémekbe kevert hatóanyagokat is felszívja, és eljuttassa a bőr alatti rétegekbe. A helyi, bemasszírozható krémes kezelésnek a legnagyobb előnye, hogy a krémben lévő gyógynövény hatóanyag teljes egészében oda kerül és ott fejti ki hatását, ahol szükség van rá. Gyógynövényes balzsamok tekintetében a legjobb választás a magas hatóanyaggal rendelkezőek.
 

Ilyen készítmény a HillVital MAXIMUM balzsam is, reumatikus-ízületi panaszokra. Bőrbe masszírozva, gyorsan beszívódva fejti ki, gyógynövényes hatását.