Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A prosztata anatómiája és funkciója

2023. 02. 28. 09:13:58 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A prosztata egy mirigy, amely csak férfiakban található meg, és a húgyhólyag és a hímvessző között helyezkedik el.

 

Az emberi prosztata körülbelül dió méretű, de az életkorral növekedhet, és a középkorú és idősebb férfiak körében gyakoriak a prosztata megnagyobbodásával járó problémák.

 

A prosztata fő funkciója a prosztata folyadék termelése, amely az ondó egyik fontos összetevője. A prosztata folyadéka az ondó körülbelül 20-30 százalékát teszi ki, és különféle anyagokat tartalmaz, például enzimeket, cukrokat, ásványi anyagokat és fehérjéket.

 

Az ondó az a folyadék, amely a hímvessző ejakulációja során távozik a testből.

Az ondó tartalmazza a spermiumokat, amelyek a női petesejt megtermékenyítéséhez szükségesek, valamint a prosztata folyadékot, amely fontos tápláló és védelmi funkciót lát el a spermiumok számára.

 

A prosztata folyadékban található enzimek és cukrok segítenek a spermiumok mozgásának javításában, valamint megkönnyítik azok bejutását a női petesejtbe. A prosztata folyadék általános sav-bázis egyensúlyt is biztosít az ondóban, ami fontos a spermiumok életképessége szempontjából.

 

A prosztata folyadékban található fehérjék segítenek a spermiumokat a környező szövetek és az immunrendszer által okozott károsodások elleni védelemben.

 

Emellett a prosztata folyadékban található ásványi anyagok, például a cink is fontos szerepet játszik a spermiumok egészségének fenntartásában. A cink hiánya csökkentheti a spermiumok mozgékonyságát és számát, valamint befolyásolhatja az ondó mennyiségét és minőségét.


 

Az anatómiai szempontból a prosztata három részből áll.

Az alapja a húgyhólyaghoz kapcsolódik, míg az alja a hímvesszőtől távolabb található. A prosztata középső része szorosan kapcsolódik az első és második részhez, és körülveszi a húgycsövet, amelyen keresztül az ondó és a vizelet távozik a testből.

 

A prosztata két lebenyre oszlik, amelyeket a középső rész választ el egymástól. Ezekben a lebenyekben találhatók a mirigysejtek, amelyek a prosztata folyadékot termelik.

Aggódó férfi

Tartalomhoz tartozó címkék: prosztata prosztata anatómia