Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Prosztata megnagyobbodás és annak tünetei

2023. 02. 28. 09:32:13 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A prosztata nagyobbodás egy olyan állapot, amikor a prosztata mirigy megnagyobbodik, és nyomást gyakorol a húgyhólyagra és/vagy a húgycsőre.

 

A prosztata mirigy a férfiak esetében található meg és a húgycső körül helyezkedik el.

 

A mirigy termeli a spermiumokhoz szükséges folyadékot, amely segít azok mozgásában és életképességének megőrzésében.

 

A prosztata nagyobbodása általában idősebb férfiak esetében fordul elő, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik. Az okok között genetikai hajlam, hormonális változások és életmódbeli tényezők szerepelnek.

 

A prosztata nagyobbodása különböző tüneteket okozhat, például gyakori vizelési inger, éjszakai vizelési inger, vizeletürítési nehézségek, gyenge vizeletsugár, vizelet-visszatartás és vizeletcsepegés. Súlyosabb esetekben a prosztata nagyobbodása akár veseelégtelenséget is okozhat.

 

A tünetek általában lassan és fokozatosan alakulnak ki, és azok súlyossága is egyénenként változó lehet.

 

Gyakori és/vagy sürgető vizelési inger: Az érintett férfiak gyakran éreznek sürgető vizelési inger, ami azt jelenti, hogy nagyon gyakran kell pisilniük, akár éjszaka is. Ez a tünet a megnagyobbodott prosztata okozta húgyhólyag-irritáció miatt alakulhat ki.

 

Vizeletürítési nehézségek: Az érintetteknek nehézséget okozhat a vizelés, például a vizeletnek csak részlegesen vagy csak nyomással sikerül kijönnie. A vizeletsugár gyengébb lehet, vagy szaggatott és megszakadt, ami kellemetlen érzést okozhat.

 

Éjszakai vizelési inger: Az érintett férfiak éjszaka is gyakran felébrednek, mert sürgető vizelési ingerük van. Ez a tünet azért alakul ki, mert a megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgyhólyagra, és korlátozza a vizelet mennyiségét, amelyet a hólyag tárolhat.

 

Vizeletcsepegés: Az érintett férfiakban előfordulhat vizeletcsepegés vagy szivárgás a vizeletürítés befejezése után, ami kellemetlen lehet és kényelmetlenséget okozhat.

 

Vizelet-visszatartás: A prosztata nagyobbodása időnként a vizelet áramlását teljesen vagy részben blokkolhatja, ami fájdalmas vizelet-visszatartást okozhat.

 

Hólyagkő vagy húgyúti fertőzések: A megnagyobbodott prosztata hozzájárulhat a hólyagkő vagy a húgyúti fertőzések kialakulásához.

Prosztata gondok a fürdőben