Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Szürkehályog és a látásromlás

hillvital.hu
2023. 02. 24. 14:52:27
Cikkek a témában
 

A szürkehályog egy olyan szembetegség, amely a szemlencse elhomályosodását okozza.

A szürkehályog kialakulásának pontos oka nem ismert, azonban tudjuk, hogy az idősebb korosztályban gyakoribb és bizonyos tényezők hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, melyek közé tartozik:

 

Az öregedés: Az öregedéssel a szemlencse anyaga megváltozik, aminek következtében fokozatosan elveszti átlátszóságát és a homályosodás jelentkezhet.

Dohányzás: A dohányzás számos szembetegség kialakulásához hozzájárul, beleértve a szürkehályogot is.

Napfény expozíció: A hosszan tartó napfény expozícióval kapcsolatban állítják, hogy hozzájárulhat a szemlencse elhomályosodásához és a szürkehályog kialakulásához.

Röntgen- vagy sugárterhelés: Bizonyos betegségek kezelésére alkalmazott röntgen- vagy sugárterápia hozzájárulhat a szemlencse elhomályosodásához és a szürkehályog kialakulásához.

Cukorbetegség: A cukorbetegség hosszú távon károsíthatja a szemeket, és hozzájárulhat a szürkehályog kialakulásához.

A szürkehályog tünetei a betegség korai stádiumában lehetnek enyhék vagy észrevétlenek, és fokozatosan súlyosbodhatnak.

 

A leggyakoribb tünetek közé tartozik:

  • Homályos, zavaros vagy elmosódott látás

  • Fényérzékenység

  • Az éjszakai látás romlása

  • Színek elhalványulása vagy eltorzulása

  • Kettős látás

  • A látótér szűkülése

Ha ilyen tüneteket észlelünk, akkor fontos, hogy mielőbb felkeressünk egy szemész szakorvost a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodása miatt alakul ki, ami befolyásolja a látás minőségét és élességét. A szemlencse általában átlátszó, így lehetővé teszi a fénysugarak szabad áthaladását a szembe, és fókuszálja ezeket a fényeket a retinára, ahol a látásinformációkat az agy feldolgozza.

Az elhomályosodott vagy elszíneződött szemlencse azonban megakadályozza a fénysugarak áthaladását a szembe, és torzítja a látást. Ez vezet a homályos, zavaros látáshoz, ami rosszabbodhat az idő múlásával, ahogy a szürkehályog tovább fejlődik.

A szürkehályog a látás más területeire is hatással lehet.

A betegek gyakran panaszkodnak arra, hogy a színek elhalványulnak vagy eltorzulnak, és hogy nehézségeik adódnak a különféle fényviszonyokhoz való alkalmazkodással, mint például az éjszakai vagy a túlzott fényviszonyokhoz való alkalmazkodás.

 

Ápolás, szépítkezés
 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 
Tartalomhoz tartozó címkék: szem szem egészség szürkehályog

Keresés