Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A Crohn-betegség

2023. 11. 17. 13:22:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD), amely az emésztőrendszer bármely részét érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbél alsó szakaszát, valamint a végbélnyílást támadja.

 

A betegség nevét az amerikai gasztroenterológus, Burrill B. Crohn nevéhez fűződik, aki először részletesen leírta 1932-ben.

A Crohn-betegség okát pontosan nem ismerik, de valószínűleg genetikai és környezeti tényezők együttes hatására alakul ki. A betegség során az immunrendszer tévesen támadja meg a bélfalat, ami krónikus gyulladást és szövetkárosodást okoz. A tünetek és a betegség súlyossága egyénenként eltérő lehet.

 

Diagnózis:

  1. Kórtörténet és fizikális vizsgálat: Az orvos először részletesen megkérdezi a beteg kórtörténetét és elvégzi a fizikális vizsgálatot, beleértve a has tapintását is.

  2. Laboratóriumi tesztek: Vérvizsgálatok, például gyulladási markerek és székletvizsgálatok segíthetnek a gyulladás jelenlétének és súlyosságának felmérésében.

  3. Képalkotó vizsgálatok: Kolonoszkópia és sigmoidoszkópia segíthetnek a bélszövetek közvetlen vizsgálatában, és lehetővé teszik az esetleges elváltozások és gyulladás mértékének meghatározását. Emellett a képalkotó vizsgálatok közé tartozik a hasi ultrahang és a CT-vizsgálat is.

  4. Biopszia: A kolonoszkópia vagy sigmoidoszkópia során vesznek mintát a bélszövetből, amit laboratóriumi vizsgálatoknak vetnek alá, hogy megerősítsék a Crohn-betegség diagnózisát és kizárjanak más hasonló tüneteket okozó betegségeket.

A Crohn-betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, hasmenés, súlyvesztés, étvágytalanság, fáradtság, hasi duzzanat és a bélfalakban kialakuló sebek, fekélyek. Az aktív időszakokat olyan időszakok váltják fel, amikor a tünetek enyhébbek lehetnek vagy akár hosszabb remisszió is előfordulhat.

 

Kezelés:

A Crohn-betegség kezelése többféle módszert és egyéni megközelítést igényel, és a cél az, hogy enyhítsék a tüneteket, elérjék a tünetmentes időszakokat, és megelőzzék a szövődmények kialakulását.

 

A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

  1. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Az enyhe és közepesen súlyos Crohn-betegség gyakran reagál a gyulladáscsökkentő gyógyszerekre.

  2. Immunmodulánsok: Az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek segíthetnek a betegség kontrollálásában.

  3. Biológiai terápiák: Ezek a terápiák célzottan befolyásolják a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

  4. Műtét: Bizonyos esetekben műtétre lehet szükség a sérült bélszövet eltávolítására vagy az elzáródások megszüntetésére. A műtét általában csak azokban az esetekben fontos, amikor más kezelési módok nem hatékonyak.

  5. Étrend és táplálás: Egyes betegeknél az étrendi változások, például az eliminációs diéta vagy az enterális táplálás, segíthetnek a tünetek enyhítésében és a betegség kontrollálásában.

Fontos az orvosi felügyelet és a rendszeres ellenőrzések, mivel a Crohn-betegség hosszú távú kezelést igényel, és a megfelelő terápia segíthet a betegség kontrollálásában és az életminőség javításában.

 

A Crohn-betegség

Tartalomhoz tartozó címkék: crohn betegség