Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tudnivalók a hajnövekedési ciklusról

HillVital.hu
Cikkek a témában
 

Természetes folyamatnak tekinthető, hogy az emberek hajukat vesztik és új hajszálak nőnek a helyükön.

 

A haj növekedése genetikailag meghatározott és az életkorral, az életmóddal, a táplálkozással, valamint külső környezeti tényezőkkel is összefügg.

 

Növekedési ciklus: A haj növekedése ciklikus folyamat, amely három fő fázisból áll: anagen (növekedés), katagen (átmeneti) és telogen (pihenő vagy kihullás).

 

Genetika: A hajnövekedési mintázatot és a hajminőséget nagyban befolyásolja a genetika. Vannak olyan családok, ahol a hajhullás vagy a hajritkulás genetikailag öröklődik.

 

Életkor: Az életkor előrehaladtával a haj növekedési sebessége általában lelassul, és néhány ember esetében a haj ritkulni kezdhet vagy elkezdhet kihullani.

 

Életmód és táplálkozás: Az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás hozzájárulhatnak a haj egészségéhez és növekedéséhez. Például a megfelelő fehérje-, vitamin- és ásványi anyagbevitel fontos a haj egészségéhez.

 

Környezeti tényezők: A külső tényezők, mint például a stressz, a szennyezett környezet, a hajformázó eszközök túlzott használata, a kemikáliák (például festékek vagy kezelések), valamint az UV-sugárzás is befolyásolhatják a haj állapotát és növekedését.

 

Hormonális változások: Bizonyos hormonális változások, például a terhesség vagy a menopauza, hatással lehetnek a haj növekedésére és állapotára.

 

A hajnövekedés ciklusai

 

A hajnövekedés ciklusai

 

Anagen fázis: Ez a növekedés aktív fázisa, amikor a hajhagymák a legtöbb időt töltik a növekedéssel. Az anagen fázisban lévő hajszálak hosszúak és erősek. Ez a fázis általában 2-7 évig tart, és a haj növekedési sebessége egyénenként változhat.

 

Katagen fázis: Ez a regressziós vagy átmeneti fázis, amikor a hajszálak már nem nőnek tovább. A hajhagymák lelassítják a sejtosztódást és a hajszálak leválnak a hajhagymáról. A katagen fázis általában csak néhány hétig tart.

 

Telogen fázis: Ez a pihenő vagy kihullás fázisa. A hajszálak már nem kapnak táplálékot a hajhagymáktól, és lehullnak. Általában új hajszálak kezdenek nőni a helyükön. A telogen fázis általában 3-4 hónapig tart.

 

Ezek a fázisok az egész fejbőrön különböző időpontokban zajlanak, ami azt jelenti, hogy az egyes hajszálak különböző időpontokban vannak a ciklusuk különböző szakaszaiban. Ez magyarázza, miért hullnak ki rendszeresen hajszálak anélkül, hogy az összes haj egyszerre hullana ki. A haj növekedési ciklusának megértése segíthet abban, hogy jobban megértsük a hajhullás és a hajnövekedés folyamatát.