Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vércukorszint mérésének módszerei

2023. 02. 24. 13:44:27 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A vércukorszint mérésének célja az, hogy az egészségügyi szakemberek és a cukorbetegek megismerjék a beteg testének jelenlegi állapotát, valamint az adott élelmiszerek és gyógyszerek hatásait a vércukorszintre.

 

A vércukorszint mérésére többféle módszer is létezik, melyek közül néhányat alább részletezünk:

 

Vérvétel a laborban: Egy laboratóriumban vett vérmintát általában egy véna punkcióval vesznek, majd az eredményeket egy későbbi időpontban kapja meg a beteg. Ez a módszer pontos, de időigényes és költséges lehet.

 

Glükózmérők: A glükózmérők a leggyakoribb és legegyszerűbb módszer a vércukorszint mérésére. Az eszközök kis mennyiségű vérből határozzák meg a cukorszintet, amelyet a beteg saját maga végezhet otthon, és az eredményt azonnal megkapja. Ezek a mérőeszközök rendkívül egyszerűen használhatóak, kis helyen elférnek és viszonylag olcsóak. Azonban, ahogy a laboratóriumi vérvétel, ezek a mérők is egyes esetekben nem pontosak és jelentős eltéréseket mutathatnak a valós értékektől.

 

Többi mérőeszköz: A vércukorszintet lehet mérni különböző módszerekkel is, mint például a folyamatos glükózmérők, amelyek folyamatosan figyelik a vércukorszintet és a külső eszközökön keresztül mutatják az eredményeket. Vannak olyan eszközök is, amelyek az izzadtságból mérhetik a vércukorszintet vagy az elektronikus kontaktlencsék, amelyek a könnyből mérhetik a vércukorszintet.

 

Mikor javasolt a vércukorszint mérése?

 

Tünetek: Ha az egyénnek magas vagy alacsony vércukorszintre utaló tünetei vannak, mint például szomjúságérzet, szájszárazság, fáradtság, gyakori vizelés, szédülés, homályos látás vagy éppen éhségérzet, akkor javasolt, hogy vércukorszintet mérjen.

 

Cukorbetegségben szenvedők: Az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek rendszeresen vércukorszintet kell mérniük annak érdekében, hogy az egészségi állapotukat nyomon kövessék.

 

Magas kockázatú csoportok: Azok, akiknek magas a kockázata a cukorbetegség kialakulására (például elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, szívbetegség, cukorbetegség családi előfordulása), javasolt, hogy rendszeresen vércukorszintet mérjenek.

 

Terhesség alatt: Terhesség alatt a nőknek javasolt, hogy vércukorszintjüket ellenőrizzék, mivel a terhesség során fokozott a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Vércukorszint mérése

Tartalomhoz tartozó címkék: vércukorszint vércukorszint mérése