Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan kerülhető el a szemszárazság ősszel és télen?

2022. 10. 04. 14:14:53 hillvital.hu

A szemszárazság az őszi és téli időszakban rendkívül gyakori, amiért főként a hűvös szél és a fűtési szezon okolható.

 

Hogyan alakul ki a szemszárazság?

A szemszárazság ilyenkor a legtöbb esetben akkor alakul ki, ha a szem nem tud elég mennyiségű vagy minőségű könnyet termelni. A szárazságra hajlamos szemet amely főleg ha egész nap terhelésnek van kitéve az ilyenkor jelentkező kedvezőtlen időjárás még jobban kiszáríthatja. Kültéri munkavégzés pl. hegesztés esetén a hideg szél, míg a számítógép előtt történő munkavégzés esetén a a fűtési szezonnal járó száraz levegő válthatja ki a szemszárazságot.

 

Mik a szemszárazság tünetei?

Kivörösödött szemek

Fényérzékenység

Idegen test érzés

Homályos látás

Fáradt szem

 

Hogyan kerülhető el a szem szárazsága?

A téli szezonban jelentkező szemszárazság esetén az első dolog, amire érdemes odafigyelni az a párásítás. Sajnos a fűtési szezonban igen gyakori, hogy a benti levegő száraz, amely még jobban képes irritálni, megviselni a szemet. A levegő páratartalmának növelésével ez megelőzhető. A normál páratartalomnak 40-60% között érdemes lennie.

 

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Ősszel és télen igen gyakran fordul elő, hogy kevesebbet iszunk, ami egyértelműen a szomjúságérzet köthető, azaz kevésbé érezzük magunk szomjasnak. Ugyanakkor a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása ilyenkor sem hanyagolható el. Javasolt víz formájában fogyasztani, ugyanakkor gyógyteákat is készíthetünk.

 

Érdemes csökkenteni a kijelzők előtt töltött időt. Igen sokan dolgoznak a monitorok előtt, így ebben az esetben elég nehéz lehet valóban csökkenteni ezt az időt. Ugyanakkor ebben az esetben is fontos, hogy pihentessük és felálljuk néha időről időre. Továbbá a szabadidőnk felől már mi rendelkezünk, így ilyenkor érdemes csökkenteni a kijelzők előtt töltött időt.

 

Ha szemüvegesek vagyunk, akkor viseljük is azt. Szemüvegesként egyes esetekben szinte megváltás lehet a kontaktlencse viselése. Ez azonban sokkal jobban képes terhelni a szemet így szem szárazság esetén ragaszkodjunk inkább a szemüveg viseléséhez.

 

A vitaminok fogyasztása rendkívül fontos! A sok A-, C-, és E-vitamin, valamint az antioxidánsokban gazdag friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása rendkívül fontos. Ezek mellett javasolt minél több olyan ételt fogyasztani, ami omega-3 zsírsavban gazdag de omega-6 zsírsavban szegény.

 

TIPP! A szem számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat az egészséges életmód mellett táplálékkiegészítők szedésével is pótolhatjuk. Erre lehet alkalmas a SEE Vitamin amely IDE KATTINTVA tekinthető meg!

Hogyan kerülhető el a szemszárazság ősszel és télen?

Tartalomhoz tartozó címkék: szem szem vitamin szemszárazság