Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Lekvárkészítés lépésről lépésre

2023. 07. 17. 10:24:00 hillvital.hu

A legfinomabb lekvárok, dzsemek a kissé túlérett, de nem rohadt gyümölcsökből készülnek. Lekvár készítéskor ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk sem rohadt sem pedig éretlen darabokat!
 

Mikor, miből érdemes lekvárt készíteni?

 

Június–július: eper, meggy, cseresznye, ribizli, egres

Július–augusztus: sárgabarack, málna, őszibarack

Augusztus–szeptember: ringló, szilva, szeder, áfonya

Szeptember–október: alma, körte, szőlő

Téli hónapokban: narancs, grépfrút, citrom, banán, füge, ananász, gesztenye
 

Milyen gyümölcsökből készüljön a lekvár?

 

A legfinomabb lekvárok, dzsemek a kissé túlérett, de nem rohadt gyümölcsökből készülnek. Lekvár készítéskor ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk sem rohadt sem pedig éretlen darabokat! Mivel az érett gyümölcsök cukortartalma nagyobb, így érdemes kivárni az egyes szezonok végét, hiszen amellett, hogy érett gyümölccsel dolgozunk, kevesebb cukorra van szükségünk, ráadásul a szezon végéhez közeledve olcsóbban is hozzájuthatunk a kívánt gyümölcshöz.
 

Mi kell a lekvár főzéshez?

Nézzük is a lekvárkészítést lépésről lépésre! A lekvárok ízesítéséhez és sűrítéséhez valamilyen cukrot vagy édesítőt alkalmazunk. Már speciális befőző cukrok is kaphatóak, melyek már a sűrítésre alkalmas pektint is tartalmazzák. Persze nem kötelező befőző cukrot alkalmazni, hiszen minden más egyéb édesítő szer, mint a kristálycukor, nádcukor, méz, nyírfacukor vagy stevia, mind-mind alkalmasak a befőzésre. Ha tehetjük, akkor kerüljük a mesterséges édesítőket, hiszen ezek fogyasztása nem túl egészséges.

Ahhoz, hogy a gyümölcskészítmény megfelelő állagú legyen, szükség valamilyen zselésítő anyagra. Ha befőző cukrot használunk, akkor emiatt nem kell aggódni, azonban ha nem, akkor a zselésítésről gondoskodnunk kell. A legegyszerűbb és legelterjedtebb módszer a dzsemfix használata, azonban erről tudni kell, hogy tartósítószert is tartalmaz, tehát nem éppen a legegészségesebb módszerek egyike.
 

Sűríthetünk ennél sokkal természetesebb módszerekkel is.

Sűrítsük a gyümölcsöket pektinnel, stabarkka, agar-agarral vagy más természetes alternatívával. Mindenesetre arra figyeljünk, hogy tartsuk be az előírt adagolást.
 

Főzhetünk lekvárt cukor nélkül is, azonban ilyenkor számolnunk kell azzal, hogy a tartóssága nem lesz túl hosszú, 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
 

Amennyiben a tartósítószer mentes eljárást választjuk, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy az üvegek sterilek legyenek, ugyanis ez nagyban befolyásolhatja a lekvár szavatosságát. Az üveget főzzük ki forró vízben. A forró lekvárt töltsük az üveg nyakáig, majd fordítsuk fejre egy pillanatra és tegyük száraz dunsztba
 

A száraz dunszt lényege, hogy lassan hűtjük le a lekvárokat.

Egy ládát, vagy lavórt béleljünk ki plédekkel, törölközőkkel, és ebbe helyezzük az üvegeket. Bugyoláljuk be őket szintén ruhaneművel, és hagyjuk, hogy pár nap alatt, lassan hűljenek ki.
 

Ha egy héten, vagy pár napon belül felpattanna egy-egy üveg, az azt jelenti, hogy azoknál nem sikerült a sterilizálás, megromlott a gyümölcs. Ha ez nem történik meg, akkor az így készült lekvárok akár egy évig hosszabb ideig is eláll.
 

Hogyan készítsünk lekvárt, lépésről lépésre.

Pektin vagy dzsemfix, mit érdemes tudni?

Mind a pektin, mind a dzsemfix olyan anyagok, amelyeket gyakran használnak a lekvárok, zselék és dzsemek elkészítéséhez, hogy azok megfelelő textúrát kapjanak.

Pektin:

  • A pektin egy természetes rostanyag, amelyet leggyakrabban gyümölcsök héjából és magjából nyernek ki.
  • Alacsony pektintartalmú gyümölcsök (mint például az eper vagy a szamóca) esetén hozzáadása segít a sűrűség és a zselésedés elérésében.
  • Használata esetén gyakran szükséges savat (citromlevet vagy citromsavat) és cukrot hozzáadni a kívánt zselésedés eléréséhez.
  • Előnye, hogy természetes és egészséges alapanyag, de a gyümölcsök pektintartalma változó lehet, így a pontos mennyiség beállítása némi tapasztalatot igényel.

Dzsemfix:

  • A dzsemfix olyan készítmény, amely tartalmaz pektint és cukrot is, és célja, hogy könnyű és egyszerű módon segítse a lekvár vagy dzsem elkészítését.
  • Általában az előrecsomagolt dzsemfixekben előre kiegyensúlyozott arányban van jelen a pektin és a cukor, így kevésbé kell számolgatni az összetevők mennyiségét.
  • A dzsemfix hozzáadása során kevésbé szükséges a további sav és cukor beállítása, mivel ezek már részei az összetételnek.