Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Az ideális vércukorszint

Az ideális vércukorszint

Sági Zsolt - HillVital
2021. 11. 18. 12:25:34

Az ideális vércukorszint több szempontból is rendkívül fontos.

A cukorbetegségben szenvedők esetén szinte kötelező a napi szintű vércukorszint mérés, míg ez más esetben gyakran egyáltalán nem jellemző. Ennek ellenére évente legalább egyszer érdemes egy önellenőrzést végezni abban az esetben is ha nem vagyunk cukorbetegek.

Mit kell tudni a vércukormérésről?

Vércukormérés esetén fontos tudni, hogy el kell különíteni a napközbeni és az éhgyomri mérések értékét.

Az éhgyomri vércukormérés üres gyomorral történik. Ennek az a feltétele, hogy a páciens a mérést megelőző 8-12 óráig ne étkezzen. Ezen kívül a vércukor mérése történhet napközben az étkezés megelőzően, illetve követően 90 perccel.

Gyakran használatos érték a HgA1c, amely olyan laboratóriumi adat, amely 6-10 hétre visszamenőleg képes jelezni az átlagos vércukorszintet. A normál értéke 6,0-8,0% közt helyezkedik el, ez jelzi az ideális vércukorszintek átlagát. A 6,0% alatti érték alacsony a 8,0% feletti érték pedig magas értékre mutat.

Ha a vércukorszintet a lehető legközelebb tartjuk a normál értékekhez, akkor számos, akár súlyosabb szövődményt is megelőzhetünk vele. Az ideális vércukorszint normál esetben 4-6 mmol/l. Azonban étkezés előtt és étkezést követően az értékek változhatnak így mindkét esetben más érték számít ideálisnak.

Nézzük az ideális vércukorszinteket

Éhgyomri ideális vércukorszint (mmol/l)

Laboratóriumi érték alapján: ≤ 6,0

Önkontroll alapján: ≤ 5,5

Étkezést követően 1,5-2 órát követő ideális vércukorszint (mmol/l)

Laboratóriumi érték alapján: ≤ 7,5

Önkontroll alapján: ≤ 7,5

Az értékek normál szinten tartásában az életmódnak és az étkezésnek is rendkívül nagy szerepe van. Ezen kívül egyes gyógyteák, teakeverékek fogyasztása is nagyban hozzájárulhat az ideális vércukorszint fenntartásához. Ebben lehet nagy segítség például a Tea Diamel gyógyteakeverékünk, amely kifejezetten erre a célra szolgál.

Természetesen azzal is tisztában kell lenni, hogy vannak olyan esetek, amikor önmagában a gyógyteák fogyasztása, illetve az életmódra való odafigyelés kevésnek bizonyulhat. Ezért fontos, hogy ezt az állapotot mindenképp megelőzzük.

Az ideális vércukorszint

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés