Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan csökkenthető a koleszterin?

2019. 09. 16. 14:41:00 Sági Zsolt - HillVital

Sajnos a magas koleszterinszint növelheti bizonyos betegségek rizikófaktorát, ezért érdemes odafigyelni rá, és ha kell akkor csökkenteni azt!
 

A magas koleszterinszint általában a szív- és az érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora. A betegek számára nagyon fontos a koleszterinszint kezelése és persze a megelőzése is.

 


A betegek állapota nagymértékben javulna ha az életmódon és az étrenden is változtatnának. Minél előbb fényt derítünk a magas koleszterinszintre annál korábban és sikeresebben lehet a betegség ellen fellépni. A kezelés első lépéseként meg kell vizsgálni a testtömeget és az esetleges társbetegségeket. Ehhez kell majd az étrend összetételét. Ne csupán egyféle ételtől várd a pozitív eredményeket hanem az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra is oda kell figyelni.

A túlsúly esetén a testtömeg csökkentésére is szükség lehet, ezért az energia bevitelt mindig egyénre kell szabni. Nagyon sok esetben elég a diéta és az sima életmódváltás a koleszterinszint csökkentéséhez és nincs szükség gyógyszeres kezelésre. A pontos kezelési módhoz azonban tudnod kell a koleszterinszint típusát valamint az étkezési és életmód szokásait.

A szervezet is képes előállítani koleszterint.

A magas koleszterinszintet egy megfelelő étrenddel sikeresen lehet csökkenteni. Ha megelőzni szeretnéd, akkor semmiképpen se haladja meg a napi 300 mg mennyiséget. Ha viszont már kialakult a betegség, akkor mindenképpen 200 mg alatt kell lennie a napi bevitelnek. Azt tudnod kell, hogy állati eredetű termékek tartalmaznak koleszterint. A legtöbb koleszterint a tojássárgája, a belsőségek, a szárnyasok bőre és a tejföl is tartalmazza.

A rostoknak nagyon sok szerepe van a koleszterinszint csökkentésében, mivel megkötik a felvett koleszterint, és így az sokkal kisebb mértékben szívódik fel, a végén pedig kiürül a salakanyaggal. Ajánlott naponta 30-40 gramm rostot fogyasztani amiből 10-20 gramm vízben oldódó rostnak kell lennie, ilyen a zabkorpa és a zabpehely.

 

Nagyon egészséges a zöldségek, a gyümölcsök és a főzelékek fogyasztása, ajánlott 500 grammot naponta bevinni. Jó ha előnyben részesíted a magas pektintartalmú növényeket mint az alma, sárgarépa, birsalma vagy a ribizli. Aki túlsúllyal küzd azoknak nem ajánlott a sütőtök, a banán, a szőlő és a hüvelyesek. Az articsókából készített gyógytea is rendkívüli hatásokkal rendelkezik. Az articsóka javítja a zsíranyagcserét és segít megakadályozni azt, hogy a szervezet túl sok koleszterint termeljen. Ezen kívül még könnyíti az emésztést és csökkenti a felfúvódást is.  

Nagyon fontos még, hogy az étrend antioxidáns tartalma magas legyen mivel az antioxidánsok gátolják meg az LDL vagy a magas koleszterinszint oxidációját. De hogy milyen zsírokat fogyaszthatsz? Az étrend zsírtartalmának a napi energiabevitel 15-30%-ának kell lennie, amiből a kedvezőtlen telített zsírsavaknak kevesebbnek kell lennie mint 10%. A telítetlen zsírsavak adják a zsírbevitel nagyobbik felét.

A diéta mellett nagyon fontos a már fent említett testmozgás. Ez segíthet beállítani az egészséges vérzsír-értéket. Ha korábban mozgásszegény életet éltél, akkor egy orvosi kontroll mellett fokozatosan mozoghatsz. Hetente 4-5 alkalommal érdemes fél órát sétálni, kerékpározni vagy esetleg úszni. Az elvégzett testmozgás segít növelni a HDL vagyis a jó koleszterinsztet és csökkenti a trigliceridszintet.

Fel kell hívni a páciens figyelmét, hogy abba kell hagyni a dohányzást és a rendszeres alkoholfogyasztást is abba kell hagyni.

Abban az esetben ha a beteg sem az életmódbeli változtatás illetve a diéta hatására sem tapasztal jobbulást és az értékei is ugyanakkorák, akkor válik szükségesség a gyógyszeres kezelés.  



Így csökkentsd a koleszterinszintet!