Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A gyenge immunrendszer 9 gyakori jele, amit ne hagyj figyelmen kívül!

2024. 05. 15. 11:05:00 HillVital

Ha erős az immunrendszer, a szervezet sokkal könnyebben megküzd a betegségekkel, és így a gyógyulásra is hamarabb sor kerül. Immunrendszerünk szervezetünk védelmezőjeként harcol az egészségünket fenyegető kórokozók ellen. Ha nem működik hibátlanul, azt számos jelből észrevehetjük.

 

Ezek a gyenge immunrendszer 9 leggyakoribb előjelei!

 


1. Sokat fájnak az izmaid és ízületeid 


Amikor az immunrendszerednek valamilyen fertőzéssel kell megküzdenie, gyulladáscsökkentő anyagokat és fehérvérsejteket termel. Ebben a szakaszban a fehérvérsejtek száma megnövekszik, majd miután a „harc” hatására gyengül az immunrendszered, és a gyulladás továbbra is fennáll, ezek a fehérvérsejtek elkezdenek eltűnni. Márpedig ezek segítik a szervezeted ellenállóképességét, amire így nem képesek. Ezért a tested egyfajta krónikus fájdalmi helyzetbe kerül, ami az izmokon és ízületeken ütközik ki igazán. 

 

2. Sokszor van hasmenésed, hasfájásod

Az immunrendszered gondtalan működésében fontos szerep jut a gyomrodnak, és a benne lévő jó baktériumoknak is. Ha felborul az egyensúly, és az egészséges baktériumok eltűnnek, vagy a számuk lecsökken, megjelenik a hasfájás és a gyakori hasmenés, hiszen nem tudják legyőzni a többi kórokozót. Ez viszont sajnos az immunrendszer gyengüléséhez is vezet, hiszen azáltal, hogy a tested igyekszik leküzdeni ezeket a baktériumokat, gyengül az ereje is.

 

3. Hajhullás, töredező, foltos körmök 

Akár együtt, akár külön-külön jelentkeznek ezek a tünetek, kezdhetünk vitaminhiányra gondolni, ami a rossz táplálékfelszívódás miatt alakul ki, s egyúttal jelzi is számunkra, hogy valami hibádzik az immunrendszerünk harmóniájában.

 

4. Állandóan fáradtnak érzed magad

Mindent elkövetsz, hogy friss és energikus legyél, de még így is állandó fáradtsággal küzdesz? Még azután sem érzed magad kipihentnek, hogy átalszod az éjszakát, és egész hétvégén csak fekszel? Ez is a gyenge immunrendszer egyik gyakori jele. Amikor aktív fertőzés van jelen a testedben, lehet, hogy te nem érzed meg, de a szervezeted küzd ellene. Emiatt az összes energiaforrást beveti, hiszen túl gyenge, amiből viszont te már csak annyit tapasztalsz, hogy nincs erőd semmihez.

 

5. Álmatlanság 

A fáradékonyság mellett az álmatlanság éppúgy jel lehet, amit akár a dehidratáltság is okozhat. Ez szintén hatással van szervezetünk védekező rendszerére, hiszen, ha a testünkben nincs elég folyadék, akkor sokkal nehezebben tud megszabadulni a toxinoktól és baktériumoktól, ezáltal immunsejtjeink még nagyobb kapacitását köti le a védekezés, s így felborul az egyensúly.

 

6. Folyton kiújuló herpesz

Ha állandóan herpesszel küzdünk akkor az a legyengült immunrendszer jelei közül ez egy másik igen feltűnő jel. A folyamatosan kiújuló herpesz esetén nem minden esetben az ajakherpeszt okozó makacs vírus fajtája van jelen, hanem valójában a szervezet védekezőképessége csökkent. Érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, vitaminbevitelre, alvásra és testmozgásra. Érdemes hatékony krémmel kezelni a herpeszt, hogy ne legyen esélye elterjedni, vagy súlyosbodni.

 

7. Gyakori afta

A szájban az ínyen vagy száj környékén kialakult afta esetenként egy külső sérülés hatására alakul ki, de az immunrendszer gyengülésének tünete is lehet, valamint utalhat a tápanyagok, így a vas, a folsav, a B1 és B12-vitamin hiányára is. Az afta kialakulása esetén gyors házi praktikákkal orvosolható a tünet, de ilyenkor is az immunerősítés elengedhetetlen fontosságú.

 

8. Édesség utáni vágy

Hisszük vagy sem, ha hirtelen égető vágyat érzünk egy tábla csoki vagy egy zacskó chips után, az is egy ördögi - immunrendszert gyengítő - kör része. Az extra cukor (napi 120g vagy afelett) ugyanis rossz hatással van a fehérvérsejtjeink védekező képességére, s mivel az gyengül, így hosszútávon könnyebben kialakulhatnak gyulladások, vagy kaphatunk el fertőzéseket.

 

9. Allergiák

Az allergének további kísértést jelentenek a szervezet számára. Egyes fajtáira érzékenyebbek lehetünk, mint másokra, de az, hogy a szervezetünk mennyire képes az allergénekkel felvenni a harcot, az immunrendszerünk állapotától függ. Sok esetben az allergiás reakciók sikeresen csillapíthatóak vagy megszüntethetőek az immunrendszer erősítése által.

Egy nő aki megvan fázva.


Mit tegyél, ha nálad is jelentkeznek a gyenge immunrendszer tünetei?

A válasz maga egyszerű, a kivitelezése azonban már némileg bonyolultabb: kezdj immunerősítésbe.

 

A legyengült immunrendszer erősítése

Nem kell semmiféle teljesíthetetlen dologra gondolnod, csupán annyit kell tenned, hogy több figyelmet szentelsz az egészséges életmódnak, mellette pedig adsz egy kis “plusz löketet” az immunrendszerednek vitaminok segítségévelEgy erős immunrendszer már képes kivédeni a fertőzéseket, ha pedig mégis elkapod, akkor is sokkal enyhébb lefolyásra és gyorsabb gyógyulásra számíthatsz.

 

A legyengült szervezet erősítése mindenképpen fontos. Természetesen nem tanácsos megvárni, amíg jelentkeznek a gyenge immunrendszer tünetei, hanem ettől függetlenül is érdemes figyelmet fordítani az immunerősítésre, aminek az egyik legfontosabb alapköve az egészséges életmód. Fogyassz vitaminban gazdag, tápláló ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, halakat. Ha csak nem kifejezetten indokolt, akkor pedig a gyógyszerek helyett válaszd inkább a természetes összetevőkből álló étrend-kiegészítőket.

 

Mik az erős immunrendszer jelei, mit is jelent az erős immunrendszer?

Az immunrendszerünk egy bonyolult sejt-, és fehérjehálózattal rendelkezik, amely felismeri a betörő kórokozókat. Az immunrendszer két egymással szorosan együttműködő egységből áll, melyet veleszületett és adaptív immunrendszernek is nevezhetünk. Az erős immunrendszer erős adaptív és erős veleszületett immunitással rendelkezik. Ehhez az egészséges életmód többféle módon is hozzájárulhat. Az erős immunrendszer egyik jele, hogy az az adaptív immunrendszer válasza sokkal gyorsabb és erősebb egy-egy újrafertőzés esetén, valamint ide sorolható az is, hogy egy oltást követően enyhe láz alakul ki.