Lehet sokan nem is ismerik a guavát pedig a trópusi gyümölcsök egyik királya, amely nagyon jó vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik és a koleszterinszintet is képes csökkenteni.
Nézzük is a közönséges guáva jótékony hatásait
A guava hatásai közül kiemelkedik magas a rosttartalma és az, hogy a diabétesz ellen is segítséget nyújt. Egy valódi egzotikus egészségbomba. A guava egy gömbölyded alakú almához és körtéhez hasonlító gyümölcs.
Mi a guava?
A guava magyarul "guáva" vagy "gávabogyó". A hossza 4-12 cm hosszú, a héja nagyon vékony, fényes, általában zöld vagy sárgászöld. A guava íze eléggé édeskés, a körtééhez lehet hasonlítani. Három fajtája a legismertebb, az alma guava, ananász guava és az eper guava. Nagyon gazdag vitaminokban és antioxidánsokban is és revitalizálja a szervezetet. Magas rosttartalma miatt elősegíti az emésztést és tudni kell, hogy a citromnál négyszer több C-vitamint tartalmaz. Erősíti az immunrendszert. Megnyugtatja az idegrendszert és javítja az agy vérellátását. Nagy mennyiségű B3- és B6- vitamin található benne de a magnézium tartalma is magas.
A guava gyümölcs hatása nem ér itt véget.
Nem csak vitaminokat tartalmaz hanem bővelkedik még karotinokban és polifenolokban is, ezek pedig serkentik a bőr regenerációját, javítják a látást és még az öregedést is lassítják. A guava serkenti a pajzsmirigy működését, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Mivel magas a folsavtartalma ezért ajánlott a guava fogyasztása a terhes nőknek. Nemcsak nyersen hanem gyümölcsléként illetve befőttként is kifejti a hatásait. Az emésztési panaszok ellen is hatásos lehet, nagyszerűen orvosolhatja a székrekedést is, a gyomrot is erősíti a guava.
A guava rendkívül gazdag antioxidánsokban, mint például a likopin. Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a sejtek károsodását, védeni a szervezetet a szabad gyökök okozta káros hatásoktól, valamint csökkenteni az oxidatív stresszt. A guavában található kálium segíthet fenntartani a megfelelő vérnyomást, ami fontos a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. A gyümölcsben található rostok és antioxidánsok is hozzájárulhatnak az egészséges szív- és érrendszer támogatásához.
A friss leve még fogyasztható más italokban is, de nagyszerű lekvár is készíthető belőle. Mindenképpen érdemes megkóstolnod!