Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ismerd meg az epekő tüneteit!

2021. 06. 21. 12:26:00 Veress Máté - HillVital

Nagyon sok embernél az epekő nem jár semmiféle tünettel. Körülbelül az emberek tíz százalékánál szokott megjelenni valamiféle tünet. De melyek is ezek a tünetek? Most megtudhatod!
 


Azt először is tudni kell, hogy az epekő az epében megtalálható különböző vegyületeknek a megkövüléseiből alakul ki. A mérete valamint az anyag összetétele is nagyon változatos lehet. Lehet csupán kis homokszemcse méretű de lehet akár golflabda is. Az alapanyaga általában koleszterin, kalcium vagy bilirubin is lehet.


Az epehólyagban lehet egyetlen nagy vagy akár több kisebb epekő is. Nem befolyásolja az epekő mérete sem az anyaga azt, hogy lesz-e valamilyen tüneted. Mivel a legtöbb esetben semmilyen tünete nincs az epekőnek, ezért a személy lehet, hogy nem is tudja évekig, hogy epeköve van. A rossz az lehet, hogy a tünetek bármikor jelentkezhetnek. Amikor megjelennek a tünetek, akkor akár fennállhatnak folyamatosan de van amikor egyre rosszabb is lehet.


A leggyakoribb tünete az epekőnek az epegörcs. Az epegörcs általában az érintettek 80%-nál szokott előfordulni. A epegörcs által a kövek vagy a kő képes eltömíteni az epevezetéket és ilyenkor az epe felgyülemlik. Kialakulhat hasi vagy felhasi fájdalom is, de a puffadás, gyomorégés, a fáradtság, hátfájás, zsibbadás és az izomgörcs is érzékelhető lehet. Mindenképpen ajánlott egy orvost felkeresni ha tapasztalsz lázat, émelygést, hányást vagy ha zsíros ételek után rosszullét fog el. Nagyon hirtelen alakul ki az epekő és a fájdalmának a csúcspontját is nagyon gyorsan éri el. Állandó a fájdalom és enyhén hullámozhat is.


Egy epegörcs 15 perctől akár 5 órán keresztül is tarthat. Ha már ennél is tovább tart, akkor valószínű hogy gyulladás alakult ki. A fájdalom a has felső részén, jobb oldalán vagy közepén érezhető. Egy epegörcs hányással is jár. Gyakran úgy tartják, hogy az epekő más tüneteket is okoz de azok egyéb betegségekkel vannak összefüggésben. Az epekő nem okozhat emésztési zavarokat, puffadást és fokozott gázképződést sem. Most már te is tudod, hogy milyen tünetei lehetnek az epekőnek.
 

Ismerd meg az epekő tüneteit!