Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Izomgyengeség okai

Izomgyengeség okai

hillvital.hu
2022. 11. 21. 11:12:00

Az izomgyengeség annyit jelent, hogy nem képes elegendő izomerőt kifejteni az izom.

Az izomgyengeség okai mögött számos dolog állhat. 

Az izomgyengeség mögött állhat autoimmun betegség de a szklerózis multiplex is állhat mögötte. Az izomgyengeség mellett izomgörcs is létrejöhet.

A hormonális rendszer zavarai is okoznak izomgyengeséget mint a pajzsmirigy alulműködés. Ezeket a betegségeket gyógyszerekkel szokták kezelni és ha visszaáll a hormonrendszer egyensúlya, akkor az izomgyengeség is elmúlik.

A krónikus fáradtság szindróma nevű tünetnél az egyén hatalmas fáradtságot érez és ezen még az alvás sem segít. Erről a problémáról viszont még az orvosok is csak keveset tudnak. Vitaminhiányok és ásványi anyag hiányok is okozhatják az izomgyengeséget.

A vashiány az egyik fő oka lehet az izomgyengeségnek.

A B12- vitamin hiány is okoz izomgyengeséget, ez lehet csak ideiglenes egy hosszú edzés után de akár krónikussá is válhat. A vitaminhiány miatt kialakuló gyengeséget persze könnyedén lehet kezelni, csupán csak pótolni kell a vitaminokat. Az alacsony vércukorszint általában fáradtsággal, álmatlansággal és koncentráció zavarral jár. Ebben az esetben mindenképpen fogyasztani kell valami cukrosat. Az izomgyengeség súlyosságát egy skálán szokták mérni ami hatfokozatú. A nulladik szinten található az izom összehúzódás hiánya amíg az ötödik szinten a normális izomerő található.

Az első szinten egy kis összehúzódásról beszélünk, viszont az ízületnél nem vehető észre elmozdulás. A második, a harmadik és a negyedik szinten az ízületek is elmozdulnak de nem biztos, hogy a beteg személy képes erőt kifejteni. Egyes kutatások szerint az izomgyengeséget a magas szintű kalciumhiány okozza. Azt már manapság nem lehet kijelenteni, hogy az izomgyengeséget a tejsav okozza. Az igaz, hogy a tejsav felborítja a szervezet elektrolit egyensúlyát, ezzel pedig közvetve hat az izmok erőkifejtési tulajdonságaira.


Mindenképpen érdemes pótolni a B-vitamint a szervezet számára. A HillVital féle B-Komplex multivitamin tartalmazza az egész B-vitamin családot. Erre neked is szükséged van! 

Az izomgyengeség okai

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés