Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Az izomgyulladás kezelése

Az izomgyulladás kezelése

hillvital.hu
2022. 11. 21. 11:28:00

Több száz izom van a testben és végül is bármelyik meg tud fájdulni. A legtöbb esetben nem könnyű eldönteni, hogy melyik izom is fáj.

Nézzük a lehetséges okokat amelyek miatt kialakulhat a gyulladás.
 

- Akármilyen sportsérülés okozhat akut vagy akár azonnali izomfájdalmat.

- Helytelen testtartás vagy egy nagyon megerőltető mozgás után is fájhat az izom.

- Bemelegítés nélkül végzett mozgás vagy ha nem megfelelően melegítesz be, akkor is kialakulhat az izomfájdalom.

- Akár egy vírusos fertőzés és egy megfázás is járhat izomfájdalommal. Az influenzához társul ilyen tünet.

- A sok stressz is járhat izomgyulladással és izomlázzal.

- Sajnos lelki okok is állhatnak az izomfájdalom hátterében.

 

Az izomgyulladás tünetei a következők lehetne. A végtagok izomzatában gyengeséget és fájdalmat lehet érezni. Ez a fájdalom és gyengeség a mindennapi terhelés illetve tevékenységek miatt csak egyre erősödik.

Egy krónikus izomfájdalom hátterében sajnos már sokkal komolyabb okok is állhatnak.

Lehetnek ezek belgyógyászati, neurológiai és mozgásszervi okok is. Ha te is hosszan tartó krónikus izomfájdalommal küzdesz, akkor érdemes egy szakorvost felkeresned. A gyulladás más-más ember esetében különböző módon folyhat le. Emiatt nehéz az megállapítani, hogy az izomgyulladás meddig tart. Ugyanakkor ha elhúzódik, akkor nem szabad félvállról venni. Akár autoimmun betegség is okozhatja a gyulladást, amivel mindenképp szakemberhez kell fordulni! Mindennek köszönhetően az izomgyulladás kezelése nem várhat halasztás, minél előbbi vizsgálatra van szükség.

Felmerülhet még az az eset is, hogy izomhúzódás alakul ki.

Ennek gyakori okai a kitartott pozíció, nagy sebességű mozgás, illetve a folyamatos mikro sérülések. Mivel a húzódások különbözőek ezért nem meghatározható, hogy az izomhúzódás meddig tart. Arról nem beszélve, hogy az izomhúzódás és az izomszakadás is hasonló tünetekkel rendelkeznek, melyek a következők: Izomgyengeség, erőtlenség, izom használatára való képtelenség, véraláfutás, jelentős fájdalom, duzzanat, izommerevség.

Általában az izomláz az izmok szokásosnál nagyobb terhelése után szokott jelentkezni fél vagy 1 nap múlva. Az izomláz meddig tart? Ha már kialakult, akkor mindig felmerül a kérdés. Szinte minden esetben az izomláz elmúlik magától néhány nap alatt.

A megerőltetett izmokban a fellépő oxigényhiány miatt tejsav keletkezik és így az izomban mikroszakadások alakulnak ki. Szinte minden esetben az izomláz elmúlik magától néhány nap alatt.
 

A hátizom gyulladás is létrejöhet sajnos. A hátizom gyulladás tünetei a következők lehetnek: A legfőbb tünete a terhelés után 1 vagy fél nappal jelentkező izomfájdalom. A megerőltetés miatt beduzzadhatnak az izmok. A begyulladt izom mozgása jelentősen beszűkülhet, akár olyan nagy is lehet a gyulladás, hogy szinte meg se tudsz mozdulni. Meddig fáj az izomgyulladás? Ez változó szokott lenni, mivel a súlyosságától függ. Érdemes pihentetni valamint gyógynövényes balzsamot is használni. Ha nem múlik el 1 hét alatt, akkor érdemes orvoshoz elmenni.
 


Az izomgyulladás kezelése szerencsére többféle módon is lehetséges.

- Különféle gyógynövényes balzsamokkal

- Fájdalomcsillapító tapaszokkal

- Masszázzsal

- Szauna vagy hideg-meleg zuhany

- Fokozatos terhelés illetve lassan végzett nyújtás

- Pihentetni kell néhány napot


Izomgyulladásra gyógyszer is van többféle, azonban mi nem ajánljuk rögtön a használatát. Először próbálkozz a gyógynövényes balzsamokkal és ha az nem segít, akkor érdemes a gyógyszerekhez fordulni. Egy izomláz esetén rögtön az jut az ember eszébe, hogy hány napig tart az izomláz. Ez teljesen változó, de általában maximum 1 hétig szokott tartani, vagy esetleg néhány napig. Ez a megterhelés szintjétől függ. Persze meg is előzheted a problémákat. Minél edzettebb az izomzatod, annál kevésbé fog fenyegetni az izomláz. Ha rendszeresen mozogsz, akkor azzal együtt arányosan fog fejlődni az izmod is. Ha erős az izomzatod, akkor nem fog kialakulni izomláz vagy ha kialakul akkor sem fog kellemetlen fájdalommal járni. Ahhoz, hogy elkerüld az izomfájdalmat érdemes a helyes testtartás kialakítása is.


Az izomgyulladás kezelése

 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés