Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A jobb felkar fájdalom lehetséges okai

2024. 06. 04. 12:25:00 Hillvital.hu

A felső kar fájdalom hátterében sokszor akár a rossz munkahelyi körülmények is állhatnak vagy éppenséggel a szokásaid áldozata is lehetsz. 
 


Ezeknek a tüneteknek a pontos okának meghatározása akár hosszú ideig is eltarthat, pedig csupán néhány dologra kellene odafigyelni, hogy ne legyen probléma.

 

Általában a felső végtag problémái a váll, a kar, az alkar, könyök, csukló, a kéz és az ujjak területén szoktak kialakulni de akár a nyakba is kisugározhat a fájdalom. A tüneteknek nagyon széles skálái vannak. Kialakulhat, gyengeség, fájdalom, bizsergés, zsibbadás, görcs, merevség de duzzadás is.


A porckopás és az ízületi gyulladás alapjában a szervezetben lévő gyulladások vagy a kor által kialakult degeneratív folyamatok. Egyéb betegségek mint az ínhüvelygyulladás, a kézzsibbadás általában a dolgozó generációt érintik. 

 

 

Melyek lehetnek általánosságban a karfájdalom okai?

 

Túlzott terhelés vagy túlterhelés: Ha hirtelen nagy terhelés éri a karokat akkor könnyedén jelentkezhet karfájdalom.

 

Sérülések: Különböző sérülések, például ficamok, rándulások, zúzódások, törések vagy izomszakadások is okozhatnak fájdalmat.

 

Ízületi problémák: Artritisz (ízületi gyulladás), ízületi kopás vagy más ízületi betegségek is fájdalmat okozhatnak.

 

Csípőideg szorulása: A csípőideg szorulása vagy irritációja (pl. a nyaki gerincproblémák miatt) fájdalmat és zsibbadást okozhat a karban és a kézben.

 

Csontritkulás: A csontok törékennyé és érzékennyé válhatnak, ami könnyedén okozhat különböző fájdalmat.

 

 

A jobb váll fájdalom okai

 

Sérülés: A vállízület könnyen sérülhet, például sportolás, esés vagy ütközés során. A válltájékon jelentkező fájdalom lehet törés, ficam, rándulás vagy egyéb sérülések következménye.

 

Túlterhelés: A túlzott vagy ismétlődő mozgások, például az ismétlődő kar emelése vagy a sporttevékenységek során történő ismételt vállmozgások miatt a vállízület megerőltethető és fájdalmas lehet.

 

Ínhüvelygyulladás: Az ínhüvelygyulladás az ín körüli szövetek gyulladása, amely általában ismétlődő mozgások, például a kar felemelése során fordul elő.

 

Rotátorköpeny sérülése: A rotátorköpeny a vállízületben található izmok és inak csoportja, amelyek felelősek a kar mozgatásáért. Sérülésük fájdalmat okozhat a vállban.

 

Bursitis: A bursitis a vállízület körüli burzitisz gyulladása, amely általában a túlzott vagy ismétlődő mozgások miatt következik be.

 

Ízületi gyulladás: Az ízületi gyulladás (arthritis) a vállízület gyulladása lehet, amely általában fájdalmat és merevséget okoz.

 

Idegproblémák: Az idegproblémák is okozhatnak fájdalmat a vállban, például a nyaki gerincből kiinduló idegek szorítása vagy irritációja.

 

 

A jobb felkar fájdalom lehetséges okai

A jobb kéz fájdalom mögött több ok is állhat. A legtöbb esetben bal, illetve jobb felkar fájdalomról is beszélhetünk, de lényegében az okoknak hasonló az eredetük.


Ezek a következők lehetnek:

 

Sérülés
Legyen szó bármilyen sérülésről, csont-, izom, vagy ficam eredetű, ha a közelmúltban történt akkor gyanakodhatunk arra. Igazán jellemző eset a vállficam. Ilyenkor az érintett felső végtag zsibbadása is jelentkezhet.

 

Kéz-váll szindróma
Sajnos ez még egy nem teljesen tisztázott betegség, amely sokszor áll a vállfájdalom hátterében. Gyakran jelentkezik idősebb betegeken. A váll és felkar fájdalom lehet az első tünete. Akár az egész felső végtag fájdalma is kialakulhat, melyet duzzadás követ. Sajnos nem ez az egyetlen szindróma, amely az idősebb korosztályt fenyegeti. Itt megemlíthető még szintén az alagút szindróma, valamint a befagyott váll szindróma is.

 

Nyaki gerinctől kiinduló fájdalom
Ebben az esetben a fájdalom a nyaktól indul majd lesugárzik a lapockákhoz, onnan pedig a felkarba. A legtöbb esetben csak felkarig terjed, azonban van arra is példa, hogy a fájdalom egészen az ujjakig lesugárzik. Jelentkezhet a végtag zsibbadása is, melyet fájdalommal egy időben is észlelhetünk.

A felkar fájdalom okai nagy figyelmet igényelnek, mivel ezen tünetek összességében akár stroke, vagy szívinfarktus tünetei is lehetnek. Ha azonos oldalon több végtag esetén is jelentkezik zsibbadás, gyengeség, egyensúlyzavar, vagy beszédzavar, akár zavart gondolkodás, akkor szóba jöhet a stroke. Emellett különösen abban az esetben ha a bal felkar fájdalom okai merülnek fel, és a tünetek mellett légszomj, mellkasi fájdalom vagy verítékezés is társul, akkor szívinfarktusra is gondolni kell.

 

A jobb felkar izomfájdalom tünetei lehetnek:

 • Érzékenység és fájdalom a felkarban

 • Gyengeség a felkarban és az ujjakban

 • Zsibbadás és bizsergés az ujjakban

 • A mozgás korlátozottsága a felkarban

 • Duzzanat és vörösség a felkarban

 • Ami jellemzőbb izomfájdalomnál, a fájdalom megszűnik pihenéskor, ám aktív használatkor fokozódik.


A jobb kar dagadása számos lehetséges okra vezethető vissza

 

Sérülés vagy trauma: Ha a karodat megsérülted vagy súlyos ütést éltél át, a dagadás a szövetek gyulladásos válaszaként jelentkezhet.

 

Vénás problémák: Vénás elégtelenség vagy trombózis esetén a vérkeringés gátolhatja a vénákat, ami duzzanatot okozhat a karban.

 

Limfedéma: A limfedéma a nyirokkeringés zavara miatt jelentkező duzzanat. Előfordulhat, hogy a nyirokcsomók vagy az erek megsérültek vagy blokkoltak, ami a kar duzzadásához vezethet.

 

Gyulladásos állapotok: Különböző gyulladásos betegségek, például ízületi gyulladás vagy bursitis, duzzanatot okozhatnak a karon.

 

Allergiás reakció: Bizonyos anyagok vagy anyagcsoportok allergiás reakciót válthatnak ki, ami duzzanathoz vezethet a karban.

 

Idegi problémák: Idegrendszeri rendellenességek, például ideggyulladás vagy idegbecsípődés, néha kar dagadást is okozhatnak.

 

 

A jobb kar fájdalom okai

A rossz kéztartás egy gyakori ok lehet. Azt tudni kell, hogy a csukló a kézzel egy vonalban elhelyezve működik a legkényelmesebben. Ha sajnos a csukló tartósan ki van csavarodva vagy hajlított helyzetben használod például a rossz gépelés miatt akkor az egész alkar és a váll megterhelődik.

Az egyirányú terhelések hatására túltermelődik az ízületi folyadék ez pedig feszülő és szúró érzést okoz. Megvastagodik az ínhüvely fala, ez pedig meggátolja a végtagok mozgását. Amikor az adott végtag nagyon hamar elfárad, akkor az már egy intő jel lehet. Akár görcsös zsibbadás és feszülés is kialakulhat. Ennek köszönhetően kifejezetten jobb kezesek esetében gyakori, hogy ilyen eredetű probléma esetén a fájdalom a jobb felkarban jelentkezik.

Az is előfordulhat, hogy ha hirtelen nagy erőkifejtést vagy emelést végzel akkor húzódás és mikrosérülés is kialakulhat. Nem ajánlott emelni és túl nehéz tárgyakat használni munkavégzéshez. Ha mégis olyan munkahelyen dolgozol ahol muszáj nehéz tárgyakat használnod, akkor használj rugalmas szorítókötést.

A jobb felkar fájdalom okai között megemlíthető a trauma, baleset, sérülés, izom-, illetve íngyulladás, ízületi gyulladás, valamint betegségek is. A jobb felkar fájdalom lelki okai között érdemes még megemlíteni a stressz és a feszültség okozta izomgörcsöket is.

Aki számítógépen dolgozik annak érdemes óránként szünetet tartania.

Ilyenkor át kell mozgatni a csuklódat, a válladat és a nyakadat. A nyakizom megerősítése mellett a váll és a vállöv izmait is meg kell erősíteni. Az alkart és a csuklót alá kell támasztani. Szerencsére már sok egérpad és csuklótámasz is létezik.

 

A jobb felkar fájdalom éjszaka jelentkezhet többféle ok miatt, például:

 1. Cervicalis radiculopathia: A nyaki gerincvelő sérülése miatt jelentkező fájdalom, ami a vállban és a karban érezhető, és éjszakánként fokozódhat.

 2. Tendinitis: Az izom- vagy inatendinek gyulladása, amely a karban jelentkező fájdalmat okozhat.

 3. Neuropathia: A perifériás idegek károsodása, ami zsibbadást és bizsergést okozhat a karban, ami éjszakánként fokozódhat.

 4. Osteoarthritis: Előfordulhat, hogy a jobb kar fájdalom éjszaka az ízületi porcok kopása miatt történik, ami fájdalmat és merevséget okozhat a karban.

 5. Stressz és feszültség: A stressz és a feszültség okozta izomgörcsök éjszaka jelentkezhetnek.

Minden esetben, ha a fájdalom tartós és jelentős, orvoshoz kell fordulni, hogy pontos diagnózist és kezelési lehetőséget kapjunk.

 

A jobb karba sugárzó fájdalomnak is számos oka lehet

 

Szívproblémák: A szívproblémák, mint például a szívinfarktus vagy angina pectoris is okozhatnak fájdalmat a jobb karban, különösen akkor, ha a fájdalom a válltájékra, a karra és az alsó állkapocsra is kisugárzik.

 

Idegproblémák: Az idegproblémák, mint például az ideggyulladás, a gerincsérv vagy a karcsonti ideg becsípődése is okozhatnak fájdalmat a jobb karban.

 

Sérülések: A jobb kar sérülése, mint például zúzódás, törés, ficam vagy ínszakadás is okozhat fájdalmat.

 

Gyulladás: A vállízület gyulladása, a rotátorköpeny szindróma, a teniszkönyök vagy a golfkönyök is okozhat fájdalmat a jobb karban.

 

Izomproblémák: Az izomproblémák, mint például az izomgyengeség vagy az izomrángás is okozhat fájdalmat a jobb karban. Az izom eredetű fájdalmak gyakran válthatnak ki bal, illetve jobb kar gyengeséget.

 

Egyéb betegségek: Egyes autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis vagy a lupus, valamint az érrendszeri betegségek is okozhatnak fájdalmat a jobb karban.

 

Hogyan kezelhető a jobb karfájdalom?

A jobb karfájdalom kezelése függ a fájdalom okától, azonban az alábbiakban felsorolásra kerül néhány kezelési módszer:

 1. Fizikoterápia: A fizikoterápia segíthet az izmok erősítésében, az ízületek mozgásának javításában és a fájdalom csökkentésében.

 2. Gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás: A különböző gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek krémek és más balzsamok is segíthetnek.

 3. Injekciók: Az ízületi vagy izomgyulladások esetén a helyi injekciók segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

 4. Pihenés: A jobb kar fájdalom kezelése pihentetéssel is egyszerűen kezelhető, ugyanis az izmok pihenése, és a stressz csökkentése segíthet a fájdalom enyhítésében.

 5. Házi praktikák: A hideg és meleg terápia, a masszázs, a jóga, a meditáció segíthet.

 

Milyen okai lehetnek a kar csont fájdalomnak?

A kar csont fájdalomnak számos lehetséges oka lehet, amelyek fizikai sérülésektől kezdve krónikus betegségekig terjedhetnek.

 

Sérülések és túlterhelés: Egy rossz mozdulat, esés, ütődés vagy más sérülés okozhat karcsont fájdalmat. Továbbá, a túlzott fizikai terhelés, például sportolás vagy nehéz tárgyak emelése is vezethet fájdalomhoz.

 

Csonttörések: A karcsontok törése vagy repedése is erős fájdalmat okozhat. A törés típusa és súlyossága befolyásolhatja a fájdalom mértékét.

 

Izületi problémák: Az ízületek gyulladása vagy kopása, mint például az ízületi gyulladás vagy az ízületi porckopás, karcsont fájdalmat okozhatnak.

 

Ligamentum és izomproblémák: Ligamentumok és izmok sérülése, húzódása vagy túlterhelése is kiválthat fájdalmat a karon. Például a teniszkönyök vagy a golfkönyök ilyen típusú problémákra utalhat.

 

Idegbecsípődés: Az idegek becsípődése vagy irritációja is fájdalmat okozhat. Ez lehet például csatornaszindróma, ahol a csukló közelében futó ideg becsípődik.

 

Szívproblémák: Néha a fájdalom, amit a karban érzel, valójában a szívproblémákkal is összefüggésben lehet. Az angina (szívizominfarktus előtti állapot) például fájdalmat és nyomást okozhat a karban is.

 

Egyéb belső szervek problémái: A máj, a hasnyálmirigy vagy más belső szervek betegségei is néha sugárzó fájdalmat okozhatnak a karban.

 

Fibromyalgia: Ez egy olyan krónikus fájdalommal járó betegség, amely izomfájdalmat és érzékenységet okozhat, beleértve a karokat is.

 

Csontritkulás: Az idősebb korban gyakori csontritkulás is fájdalmat és törékeny csontokat eredményezhet.

 

Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis, gyulladást és ízületi problémákat okozhatnak a karban.

 

 

A karizom fájdalom különböző okok miatt jelentkezhet, melyek számos tényezőre vezethetők vissza.

 

Túlterhelés vagy túlzott használat: Az izmok hosszú időn keresztül történő fokozott használata, például ismétlődő mozdulatok vagy súlyok emelése miatt, izomfájdalmat okozhat.

 

Sérülés vagy rándulás: A karizmok megsérülhetnek, ha hirtelen vagy erőteljes mozdulatokat végeznek, vagy ha sérülés éri őket.

 

Izomláz: Intenzív fizikai aktivitás vagy egy adott izomcsoport túlterhelése következtében kialakulhat. Ez általában néhány napig tartó enyhe fájdalmat okoz.

 

Gyulladás: Az izmok gyulladása lehet például a tendinitisz vagy az izomfájdalmat okozó más gyulladásos állapotok következménye.

 

Rossz testtartás: Hosszú ideig tartó rossz testtartás vagy ülés is vezethet izomfájdalomhoz.

 

Stressz: A stressz és a feszültség hatással lehet az izmokra is, és krónikus stressz esetén izomfeszülés és fájdalom alakulhat ki.

 

Izommerevség: A nem megfelelően melegített izmok, a hosszú ideig tartó mozdulatlanság vagy az izomrostokban lévő feszülés izommerevséget és fájdalmat okozhat.

 

Izomgörcsök: Az izmok hirtelen és erőteljes összehúzódása izomgörcsökhöz vezethet, amelyek fájdalmat okozhatnak.

 

 

Az ínhüvelygyulladás lelki okai

 

Feszültség és stressz: Krónikus stressz és feszültség hatással lehet az immunrendszerre és a gyulladásos folyamatokra. A folyamatos stresszhatások hozzájárulhatnak az inak körüli szövetek gyulladásához.

 

Perfekcionizmus: Azok az emberek, akik hajlamosak a tökéletességre törekedni és magukhoz magas elvárásokat támasztani, könnyebben ki vannak téve a stressznek és a feszültségnek, amelyek hozzájárulhatnak az ínhüvelygyulladás kialakulásához.

 

Érzelmi terhelés: Szorongás, depresszió és más lelki problémák szintén negatív hatással lehetnek az immunrendszerre és a test gyulladásos folyamataira. Az érzelmi terhelés hosszú távon testi tünetekhez vezethet.

 

Most egy kicsit kitérünk az alkar fájdalomra is. Az alkar fájdalom kialakulhat egyszerűen akkor ha túlterheled az izmaidat, de rosszabb esetben okozhatja alagút szindróma is, ha állandóan fáj és nem múlik el. Egyértelmű, hogyha hetekig nem múlik el a fájdalom akkor mindenképpen szakemberhez kell vele menni. A jobb alkar fájdalom is ezekre utalhat. De nem kell rögtön megijedni ugyanis a legtöbb esetben csak egy egyszerű izomfájdalomról van szó ami el is múlik néhány nap alatt.
 

Jobb felkar fájdalom

Az köztudott és elfogadott tény az orvoslás területén, hogy a krémek évszázadok óta használt gyógyszerformák. Hatásuk azon alapul, hogy bőrünk – ami a legnagyobb szervünk - élénk anyagcserét folytat, kiválaszt és felvesz anyagokat.

Így képes arra, hogy a krémekbe kevert hatóanyagokat is felszívja, és eljuttassa a bőr alatti rétegekbe. A helyi, bemasszírozható krémes kezelésnek a legnagyobb előnye, hogy a krémben lévő gyógynövény hatóanyag teljes egészében oda kerül és ott fejti ki hatását, ahol szükség van rá. Gyógynövényes balzsamok tekintetében a legjobb választás a magas hatóanyaggal rendelkezőek.
 

Ilyen készítmény a HillVital Maximum balzsam is, reumatikus-ízületi panaszokra. 

Bőrbe masszírozva, gyorsan beszívódva fejti ki, gyógynövényes hatását. Különleges alapanyagai között megtalálható az árnika, libapimpó, és a rozmaring. Az árnika gyulladás és fájdalomcsökkentőként ismeretes. Továbbá zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott. Reumatikus panaszokra is kiváló. A túlerőltetés okozta izomfájdalmak kezelésére is hatásos. A libapimpó a rózsafélék családjába tartozó növényfaj. Illóolaját ízületi betegségek, izomgyullმdások, ízületi gyulladások esetén használják. A rozmaring kiváló frissítő, serkentőleg hat a vérkeringésre és fokozza a vérellátást. Ismeretesen jó görcsoldó, de alkalmazzák vérkeringési zavarok esetén is. Ingyenes és gyors szállítás valamint 30 nap pénzvisszafizetési garancia is jár.

 

"A barátom használta, mert a kezét, az ujjait egyáltalán nem tudta mozgatni. Csak egyszer használta, és teljesen helyreállt. Elég jó ajánlat volt. :) Még csak egyszer használtam, és bár az én izmaim nem lazultak fel elsőre, nagyon kellemes hatásúnak találom, és nagyban enyhült a fájdalom. Egy-két évtizedes izomgörcs is! Már a családom minden tagja kipróbálta, és a véleményük ugyanaz. Szóval, ajánlom használatát!"