Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A jobb lapockába sugárzó fájdalom jelei és okai

2024. 06. 04. 12:45:00 Hillvital.hu

Az izomletapadás elsődleges jele a görcs, a kötöttség ami szinte bármilyen izomcsoportot érinthet akár a megterhelés és a genetikai hajlam miatt is.
 

Jobb lapockába sugárzó fájdalom kiváltó oka lehet a stressz, a sok cipekedés a terhelés és a berögzült mozgás is. 

A legtöbb esetben csak helyi panaszokat észlelhetsz mint hát-, nyak-, váll- és karfájdalom de kialakulhat zsibbadás és érzéskiesés. Az említett kötöttség akár a mélyebb izomcsoportokat is érintheti, akadályozhatja a vér oxigéndús áramlását és a tápanyag felszívódását is a szervezetben. A lapocka felett és alatt lévő izomcsoportok nagyon összetett feladatokkal vannak ellátva, az izomrostok ha egymáshoz tapadnak, akkor segíti az összehangolt koordinációt és a megfelelő mozgást. Amennyiben ezek az izmok nagyon feszesek vagy görcsösek akkor hajlamosak lehetnek nagy nyomást kifejteni az ízületekre és a háti bordára.

 

A feszesség miatt nem lesz megfelelő a testrészen a vérkeringés és ez a tüdőhöz is kisugárzik.

Ennek a következménye, hogy sokkal kevesebb oxigént tud felvenni és napközben akár nehézlégzést is tapasztalhatsz. Ezek együttesen szívritmuszavarhoz vagy pánikrohamhoz vezethetnek. Gyakorivá válhatnak és felerősödhetnek ezek a tünetek ha nem mozogsz rendszeresen vagy nem táplálkozol kiegyensúlyozottan. A pszichés problémák és a stressz is nagyon romboló hatással van a testre és okozhatja a problémákat.

 

Fontos arra törekedned, hogy a keringés megfelelő legyen, mivel a pangás hosszú távon csak károsítja a szervezetet.

Ha az egyik izom vérkeringése nem megfelelő, akkor sajnos az le fog épülni és végül elsorvad. Az idegfájdalom akár mindennapos is lehet és a mozgás ezért nagyon nehézkessé válik. Ezek a zavarok kihathatnak az összes szerv működésére, ezért nem szabad elhanyagolni a panaszokat hanem szakemberhez kell fordulni. Egy rendszeres gyógymasszázs képes enyhíteni vagy megszüntetni a nehézlégzést, a szívritmuszavart vagy a pánikrohamot. A rád nehezedő mindennapos stressz képes rámenni a hátadra is. Mindenképpen megoldást kell találnod a stressz csökkentésére. Érdemes annyi munkát vállalni amennyit a szervezet elbír.

 

A jobb lapocka fájdalom okai

 

Ideggyulladás vagy idegzsába: Az idegek irritációja vagy sérülése okozhat fájdalmat a lapocka területén. Például a hát alsó részén lévő idegek irritációja a lapocka felé sugárzó fájdalmat okozhat.

 

Izomfeszülés vagy izomgörcs: A hát vagy a váll környékén lévő izmok túlzott megterhelése vagy feszülése a lapocka területén fájdalmat okozhat. Az izomgörcs illetve az izomfeszülés gyakran jelentkezhet jobb lapocka alatti szúró fájdalommal.

 

Gerincproblémák: A gerincszakasz vagy a csigolyák elváltozásai (például porckorongsérv) olyan tüneteket okozhatnak, amelyek a lapocka környékén érezhető fájdalommal járnak.

 

Bélproblémák: Néha a gyomor- vagy bélproblémák, például a gyulladásos bélbetegségek vagy az epekövesség, a lapocka területén fájdalmat okozhatnak.

 

Szívproblémák: Ritkábban, de szívproblémák, például szívizominfarktus vagy angina pectoris esetén a fájdalom a lapocka területén is érezhető lehet.

 

Sérülés: Egy sérülés, például esés vagy ütközés, szintén okozhat lapockafájdalmat.

 

Egyéb okok: Számos egyéb tényező is lehet a lapocka fájdalom hátterében, például stressz, rossz testtartás, idegi feszültség, vagy akár tumor vagy fertőzés.

 

 

Jobb lapocka alatti fájdalom levegővételnél

 

Interkostális neuralgia: Az interkostális idegek irritációja vagy gyulladása a mellkas területén szúró fájdalmat okozhat, amely levegővételkor vagy köhögéskor fokozódhat.

 

Szegycsont vagy borda problémák: A szegycsont vagy a bordák sérülése, gyulladása vagy elváltozása szintén okozhat hasonló tüneteket.

 

Perikarditis: A szív körüli perikardium gyulladása (perikarditis) mellkasi fájdalmat és a lapocka alatti területre sugárzó fájdalmat is okozhat, amelyek a légzés során erősödhetnek.

 

Tüdőproblémák: Tüdőproblémák, például tüdőgyulladás vagy mellhártyagyulladás, gyakran járnak mellkasi fájdalommal, amely a lapocka alatti területre is kisugározhat.

 

Emésztőrendszeri problémák: Gyomor- vagy bélproblémák, például gyomorfekély vagy reflux betegség, időnként hasonló tüneteket okozhatnak, mivel a fájdalom a mellkas és a lapocka alatti területen is érezhető lehet.

 

Szívproblémák: Ritkábban, de szívproblémák, például szívizominfarktus vagy angina pectoris, okozhatnak mellkasi fájdalmat, amely a lapocka alatti területre is sugározhat.

 

Ideggyök-irritáció: Az alsó háti gerincszakasz idegeinek irritációja vagy szorítása is okozhat hasonló tüneteket, amelyek a lapocka alatti területre sugározhatnak.

 

Jobb lapockába sugárzó fájdalom vizsgálata.

 

A bal, illetve jobb lapocka fájdalom lelki okai

A bal, illetve jobb lapocka alatti fájdalom lelki okaira való tekintettel fontos megérteni, hogy a testi tünetek gyakran kapcsolódnak az érzelmi és pszichológiai állapothoz is. A pszichoszomatikus jelenség azt jelenti, hogy a testi panaszokat az érzelmi vagy mentális állapot befolyásolhatja.

 

Stressz és szorongás: A magas szintű stressz vagy szorongás gyakran járhat izomfeszüléssel és izomfájdalommal, beleértve a lapocka alatti területet is. Az izmok feszültsége és görcsök az érzelmi terhelés hatására jelentkezhet.

 

Lelki trauma: Korábbi traumás élmények, mint például baleset, veszteség vagy súlyos érzelmi sérülések, hatással lehetnek a testre és fájdalmat okozhatnak.

 

Depresszió: A depresszióhoz kapcsolódó testi tünetek közé tartozhat a fájdalom is, beleértve a lapocka alatti területet. A depresszióhoz társuló testi fájdalom gyakran nem specifikus és nehezen lokalizálható.

 

Feszültség és tartós rossz testtartás: Hosszú ideig tartó helytelen testtartás, például a vállak előre görbítése stresszes helyzetekben vagy hosszú órákon át tartó munka a számítógép előtt, izommerevséget és fájdalmat okozhat a lapocka területén.

 

Szorongásos rendellenességek: Bizonyos szorongásos rendellenességek, például pánikbetegség, lehetnek olyanok, amelyekkel fizikai tünetek, például mellkasi fájdalom vagy légzési nehézségek társulnak, amelyek a lapocka alatti területre is sugárzhatnak.

 

Érzelmi terhelés: Bármilyen érzelmi nyomás, például munkahelyi stressz, családi konfliktusok vagy személyes problémák, befolyásolhatják az izmok feszültségét és fájdalmat okozhatnak.

 

Testkép és önbecsülés: A testkép és az önbecsülés problémái is hatással lehetnek a testi tünetekre és fájdalomra. Az érzelmi nehézségek a testben fizikai tünetek formájában is megnyilvánulhatnak.