Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kajszibarack gondozása

2020. 06. 10. 16:13:00 Sági Zsolt - HillVital

A kajszibarack vagy más nevén a sárgabarack egy a távol-keletről származó gyümölcsfák egyike.

Rokonságban áll a szilvával, őszibarackkal, valamint a mandulával is.

A kajszibarack ültetése

A kajszi egy fény és meleg igényes fa, ezért ültetés helyéül egy napos és világos helyet válasszunk. Talaj tekintetében a kissé meszes, lazább szerkezetű talajokat kedveli.

A kajszibarackot ősszel és kora tavasszal ültethetjük el. Lehetőség szerint ezt azonnal tegyük meg, vagy ha nem áll rá mód, akkor ültetésig tegyük vízbe. Ne hagyjuk kiszáradni! Ültetés előtt a fa gyökereinek a végéből lecsíphetünk nagyjából 1-2 cm-t, azonban ügyeljünk arra, hogy minél többet tartsunk meg a gyökérzetből. Ezzel a módszerrel elősegíthető a gyökérzóna növekedése.

Ássunk nagyjából olyan gödröt, hogy a gyökér kétszer elférjen benne. Ha túl homokos vagy agyagos a talaj, akkor keverjük el tápanyagban gazdag keverékkel. A gödör aljába tegyünk trágyát, majd tegyük rá földet, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökérrel. Ezt követően helyezzük bele a csemetét. Igazítsuk be, hogy egyenes legyen, majd ássuk vissza a földet. Ha ez megvan akkor jól locsoljuk meg.

A kajszibarack gondozása

Mivel igen meleg igényes növény, ezért a téli lehűlésre érzékeny fajtái csak fagymentes területre javasoltak. A kései virágzásúak ellenállóbbak a faggyal szemben.

Bár az egyik legszárazságtűrőbb fának számít Magyarországon, a bőséges öntözést jó minőségű terméssel hálálja meg.

Gondozása során nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy tápanyagban gazdag legyen számára a talaj. Mint ahogy fent említettük, nagyon szereti a kissé meszes, lazább és levegősebb szerkezetű talajokat. Sajnos a kajszibarack sem tartozik azon növények közzé, melyek mentesek a betegségektől és a kártevőktől. Tehát fel kell készülni a növényvédelmi teendőkre. Ezen felül pedig még ott van a kajszibarack metszése is.

Röviden ennyi lenne amivel érdemes tisztában lennünk, mielőtt kajszibarackot szeretnénk termeszteni a kertben.

A kajszibarack gondozása