Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kakukkfű előfordulása és fajtái

2023. 02. 23. 09:06:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A kakukkfű (Thymus vulgaris) egy évelő, kis bokros növény, amely a Lamiaceae (májvirágfélék) családjába tartozik. A növény számos kulturális és kulináris felhasználásra használják, és a gyógyászati ​​tulajdonságai miatt régóta kedvelt növény.

 

A kakukkfű az ázsiai és az európai kontinensen honos, és a mediterrán régióban őshonos. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is használták a kakukkfűt, mint fűszer- és gyógyászati ​​növényt. Az ókori görögök úgy hitték, hogy a kakukkfű az istenek ajándéka, és a rómaiak szerint a kakukkfű használata segített az emésztési problémák és a légzőszervi megbetegedések kezelésében.
 

A kakukkfű fajtái.
 

A kakukkfűnek számos fajtája van, amelyek különböző körülmények között és különböző éghajlati zónákban termeszthetők. A legelterjedtebb fajták közé tartozik:
 

Közönséges kakukkfű (Thymus vulgaris): A legelterjedtebb fajta, amelynek számos változata létezik, és amelyet a legtöbb konyhában használnak fűszerként. A közönséges kakukkfű akár 30-40 cm magasra is megnőhet, és apró, sötétzöld levelei vannak, amelyek intenzív illatot árasztanak.
 

Citrom kakukkfű (Thymus citriodorus): Az egyik legnépszerűbb fajta, amelyet a citrusos ízéről ismernek. A citrom kakukkfűnek hosszabb, keskenyebb levelei vannak, mint a közönséges kakukkfűnek, és általában 25-30 cm magasra nő.
 

Fenyő kakukkfű (Thymus vulgaris 'Pine Needle'): Egy ritka fajta, amelynek neve a tűszerű leveleire utal, amelyek olyanok, mint a fenyőtűk. A fenyő kakukkfűnek édes illata van, és a konyhában főleg húsokhoz használják.

 

Orvosi kakukkfű (Thymus vulgaris 'Compactus'): Egy kis termetű, lassan növő fajta, amelynek széles, zöld levelei vannak. Az orvosi kakukkfűnek erős, kesernyés íze van, és gyakran használják köhögés és torokfájás kezelésére.

 

Spanyol kakukkfű (Thymus mastichina): A spanyol kakukkfűnek szürkészöld levelei vannak, amelyek a többi fajtához képest nagyobbak és vastagabbak. Az aromája enyhén édeskés, enyhén kesernyés, és fűszerként, illetve gyógyászati ​​célokra használják.
 

Szegfűs kakukkfű (Thymus serpyllum): Az egyik legkisebb és legelterjedtebb fajta, amelynek nagyon apró, ovális alakú levelei vannak. A szegfűs kakukkfűnek nagyon erős illata van, és általában fűszerként használják a konyhában, különösen a paradicsomos ételekhez.
 

Kék kakukkfű (Thymus praecox 'Coeruleus'): Egy ritka fajta, amelynek levelei kék színűek, és csodálatos látványt nyújtanak a kertben. A kék kakukkfűnek gyengéd illata van, és főleg dísznövényként használják.
 

A kakukkfűt a konyhában számos ételekhez használják, beleértve a húsokat, a zöldségeket, a salátákat és a leveseket. A kakukkfűnek kellemes, fűszeres íze van, amelyet a főzés során átad az ételnek. A kakukkfüvet a gyógyászatban is használják, mint például a köhögés, torokfájás, emésztési problémák és bőrbetegségek kezelésére.

 

A kakukkfüvet számos más növénnyel együtt is termeszthetik, beleértve a levendulát, a rozmaringot és az oregánót.

A kakukkfű előfordulása.