Barion Pixel
Menü

Karácsonyi Fagyöngy: ne csak az ajtó fölé kerüljön!

Veress Máté - HillVital
2020. 12. 10. 13:08:00

A fehér fagyöngy az egyik legrégebb óta használt gyógynövény amit már az ókorban is ismertek. 

Gyógyászati célokra a fehér fagyöngy ágvégeit szokták használni teaként vagy kenőcsként. A fagyöngy hatóanyaga attól is függ, hoy milyen gazdanövényen tenyészik. A legjobb gyógyhatása a nyárfán élő fagyöngynek van.


A fehér fagyöngy örökzöld növény, mely főként lombos fákon (nyár, hárs, akác) fordul elő, kisebb-nagyobb bokrait pedig leginkább ilyenkor télen könnyű felismerni. Bogyótermése fehéres színű, ragadós nedvű, levelei bőrszerűek és zöldessárgák.

 

A növény többnyire csak karácsony táján kerül a figyelem középpontjába, holott a daganatos betegek mellett a magas vérnyomással küzdőknek és a rákos betegeknek sem árt közelebbről megismerkedniük vele. Nagy különlegessége, hogy tavasztól júliusig a levelek és a hajtások minden nap másképpen állnak. Azonban amikor júliusban megtalálja a helyét, akkor a növény felveszi a jellegzetes gömb alakját.  

Hogyan használjuk?

A fehér fagyöngyöt könnyű összetéveszteni a tölgyfákon élősködő sárga fagyönggyel, így a legbiztosabb, ha drogériában vásárolunk a növényből! Teát mindig hideg vizes áztatással készítünk belőle: egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk negyed liter vízhez, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. A teán kívül már elérhető a belőle készült kapszula és tinktúra is, mielőtt azonban bármilyen formában alkalmaznánk, kérjük ki háziorvosunk véleményét a kezelés időtartamáról, májunk védelmében és sajnos túladagolás is létrejöhet! 

Egy kis érdekesség a cikk végére, hogy tölgyfán nem lehet fehér fagyöngyöt találni. A tölgyfán a sárga fagyöngy él, ezért nem marad rajta életben a fehér.

A fehér fagyöngy nagyszerű hatásai.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!