Karalábé, az egyik legegészségesebb zöldség
Már az ókorban kedvelt konyhai alapanyagként használták. De nemcsak a konyhában válik hasznunkra, hanem az egészségünk megóvásában is nagy szerepet játszik.
Alacsony kalóriatartalmú, rostban igen gazdag. C-vitaminban és káliumban bővelkedik.
A karalábéban sok az izotiocianát, amely segíti az ösztrogén termelését, így bizonyos rákfajták kialakulását gátolja a szervezetben. A karalábénak a levele is sokféle tápanyagot tartalmaz, bár szinte csak a gumószerűen megvastagodott szárát fogyasztjuk. A levele A-, K- és B-vitaminokat tartalmaz, valamint karotint és ásványi anyagokat.
A karalábé nyersen is nagyon ízletes, de párolva, főzve is kiváló étel. Salátákba is tehetjük, de levesként is finom, vagy más levesekbe is tehetjük, pl. húsleves. Készíthetünk belőle főzeléket tejfölösen, de grillezhetjük is. A levelét felhasználhatjuk tölteni, akárcsak a szőlőlevelet.
Azt viszont tudni kell e zöldségről, hogy könnyen fás lehet, és az már nem olyan finom. Csak hibátlan, foltoktól és vágásoktól mentes, friss, telt levelű karalábét vásároljunk.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
