Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Karfiol: miért fogyasszuk?

2019. 12. 05. 11:53:00 Veress Máté - HillVital

A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozó egyéves növény.

Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval.

A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. A növény módosult, húsos virágzatát fogyasztjuk, amelyet rózsának nevezünk. A karfiolrózsák kifejlődését többek között a hőmérséklet, a nappalok hosszúsága, vagyis a napfény, illetve a víz mennyisége jelentősen befolyásolja. A nyári nagy meleg a virágképzést gátolja. A káposztához képest a nagy hideget kevésbé tűri.

A karfiol energiatartalma alacsony (30 kcal /126 kJ), így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma (3,9%) csekély.

A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmi rost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős.

Hogyan fogyasszuk?

A karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amelynek fogyasztása csak a századforduló után terjedt el Magyarországon.
A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően főzés hatásra nem esik össze, és megőrzi formáját.
Szerencsére szinte egész évben kapható (melegágyi, szabadföldi) de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van.
Sok családban télire lefagyasztják, és a téli hónapokban fogyasztják.

Akik emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvednek, azoknak fogyasztása mellőzendő, mivel a növény magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.

Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel, stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle.

Tippek - tanácsok

Termesztéséhez jó szerkezetű talaj (a közömbös vagy gyengén lúgos) és jó vízadottságú talaj szükséges. Az árnyékot nem kedveli. A káposztához képest igényes növény. Több fajtája létezik, a korai ültetési ideje áprilisra a késői júniusra esik, de a legjellemzőbb termesztési időszak az ősz. Rendszeres gyomlálást és kapálást igényel. Bő a vízigénye. A virágképződés megindulásakor két-három levelét össze szokták kötni, hogy ne barnuljon. Ha a rózsák a fajtára jellemző nagyságot elérték, megkezdődhet a szedés. Fontosabb kártevője a földibolha, betegsége pedig a peronoszpóra.

Miért fogyasszunk karfiolt?