Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A karitéfa előfordulása és fajtái

2023. 03. 09. 10:42:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A karitéfa (Vitellaria paradoxa) egy trópusi fafaj, amelynek terméseiből készítik a shea vajat. Az afrikai szavanna területein honos, és az élelmiszeriparban, a kozmetikumokban és a gyógyszeriparban is széles körben felhasználják.

 

A karitéfa Afrika számos országában megtalálható, beleértve Burkina Fasót, Mali-t, Niger-t, Nigériát, Ghana-t, Elefántcsontpartot, Guinea-t és Szenegált.

 

A karitéfa általában 5-15 méter magasra nő, de bizonyos területeken akár 25 méter magasra is megnőhet. A fának számos különböző fajtája van, amelyek eltérő éghajlati és talajviszonyokhoz alkalmazkodtak. A fajták között találhatunk vadon növő és termesztett változatokat is.

 

A karitéfa fajtái között a következők találhatóak:
 

Vitellaria paradoxa: Ez az afrikai shea fa, ami a legelterjedtebb fajta. A fának két változata van: a száraz éghajlatban élő és a nedves éghajlatban élő változat.
 

Vitellaria nilotica: Ez a shea fa Kelet-Afrikában honos, és az Afar régióban, Etiópiában és Ugandában nő. A shea vajat, amelyet ebből a fafajtából nyernek, általában a Vitellaria paradoxa változatával szokták összehasonlítani és kevesebb gyógyászati hatással rendelkezik.
 

Vitellaria sudanica: Ez a shea fa a száraz, szavannaszerű területeken élő fafajta. A Vitellaria sudanica shea vaj, amelyet ebből a fafajtából nyernek, általában szilárdabb állagú, mint a más fajtákból származó shea vajak.
 

A karitéfa fontos forrása a shea vajnak, amely számos kozmetikai termékben megtalálható, beleértve az arc- és testápoló krémeket, samponokat és szappanokat is. Emellett a shea vajat az élelmiszeriparban is felhasználják, és az afrikai népi gyógyászatban is alkalmazzák gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásai miatt.

A karitéfa fajtái.