Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legfontosabb kerti teendők a júliusi hónapban

2022. 07. 14. 10:19:00 Veress Máté - HillVital

A júliusi hónapban általában nagy kánikula szokott lenni, éppen ezért érdemes néhány fontos dolgot elvégezned ekkor a kertben.

 

Mivel ez számít az év legmelegebb hónapjának, ezért érdemes ritkábban de alaposabban öntözni. Érdemes ügyelni arra, hogy a talaj sose száradjon ki. A profi kertészek a korai órákban, még a hajnali napsütésben szoktak locsolni. Ekkor még van ideje napközben párologni a földnek. Sokan szoktak este is öntözni, viszont az kevésbé jó megoldás mert gyakori lehet a gombásodás.


Ha szeretnéd, hogy egészségesebb legyen a kerti gyep, akkor érdemes mélyebben és ritkábban öntözni. Elég lehet hetente 1 vagy 2 alkalommal, de akkor nagyon alaposan. A mennyiség változhat az időjárási viszonyoktól, a talajtípustól és a fűfajtájától is. Ha mélyen öntözöd a füvet, akkor a gyökerei mélyebben fognak nőni. Érdemes a kánikulában locsolni a füvet. A nyári időszakban nem ajánlott a füvet este öntözni. A felmelegedett talaj a vizet nagy intenzitással kezdi párologtatni és így a gombás fertőzéseknek teremt otthont.

 

A nagy esők után illetve a locsolás után a gazok is gyorsabban nőnek ki. Éppen ezért érdemes rendszeresen kihúzni, hogy ne nőjenek tovább. A gereblyézés is fontos, mivel annak a segítségével felfrissítheted a talajt.

Érdemes odafigyelni a növények fényigényére is. Mivel magas a napsugárzás ezért a teraszon vagy az erkélyen tartott növények jobb ha nem érintkeznek a napfénnyel a déli órákban. Tedd őket inkább félárnyékos helyre. Locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsd a vizet, hanem a cserép alá helyezett tálkába.

Nagy számba jelennek meg ilyenkor a levéltetvek is. Nagy számban támadják meg a növényeket ezek a rovarok. A növények fiatal hajtásait támadják meg először, ezért a hajtások végén lehet őket észrevenni. Éppen ezért érdemes őket kiirtani akár természetes módszerekkel vagy enyhe vegyszerekkel. Erről a témáról még külön olvashatsz majd.   

A legfontosabb kerti teendők a kertben a júliusi hónapban