A rántott húst egészségesebbé tehetjük pár trükkel. Fehérliszt helyett panírozzuk be valamilyen egészségesebb liszttel (durum, tönköly, zabpehely). Vagy kisüthetjük kókuszolajban is, ami sokkal egészségesebb. És itt van az egészséges zsemlemorzsa!
A zsemlemorzsát elkészíthetjük teljes kiőrlésű kenyérből, ráadásul nem fog tartalmazni semmiféle adalékanyagot (mindenféle „E” betűs összetevőt).
Teljes kiőrlésű morzsát vehetünk bio- vagy reformboltban, bár elég drága.
Hozzávalók
0,5 kg szikkadt teljes kiőrlésű kenyér
Elkészítése
A kimaradt teljes kiőrlésű kenyeret hagyjuk megszikkadni. Ez azt jelenti, hogy hagyjuk addig „száradni” a kenyeret, míg könnyen morzsálhatóvá válik. A túl kemény részeket (kenyérhéj) inkább dobjuk ki. A szikkadt kenyeret morzsoljuk el a két tenyerünk között. Ha lemorzsoltuk a kenyeret, utána terítsük szét a zsemlemorzsát egy tepsin, majd rakjuk be a sütőbe.
Erre azért van szükség, hogy a zsemlemorzsánk elveszítse a maradék nedvességtartalmát is, és ezáltal elálljon, és ne penészedjen be. A sütőt 160 fokra állítsuk be, és kb.10-15 percig szárítsuk a morzsát! Ennyi elég, hogy kiszáradjon. Megpirítani nem szükséges. A morzsát a kikapcsolt sütőben hagyhatjuk, míg kihűl. Ha túl nagynak találjuk a zsemlemorzsa méretét, akkor a kihűlt zsemlemorzsát még diódarálóval megőrölhetjük. Az így elkészült zsemlemorzsa nagyon sokáig eláll. A házi zsemlemorzsát nemcsak panírozáshoz használhatjuk, hanem túrógombóchoz, szilvás gombóchoz is.