A ketogén diéta 1. rész
Melyek a ketogén diéta alapjai?
A ketogén diéta lényege, hogy a napi bevitt ételek aránya a következő: 75 % zsír, 20 % fehérje, 5 % szénhidrát. Az „antizsír” propagandának már vége, de azért nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem, ugyanis nem mindegy, hogy milyen zsírokat fogyasztunk. A tény az, hogy inkább a magas, egészséges zsírtartalmú ételeket kell előnyben részesítenünk. Ezekkel a hormonrendszerünk egyensúlyban van, és a magas zsírmennyiség miatt kevésbé vagyunk éhesek.
A ketogén diéta kezdetén fáradtnak és erőtlennek érezhetjük magunkat. Kb. 2-6 hétnek kell eltelnie, amíg szervezetünk alkalmazkodik a ketogén táplálkozási módhoz. Ennek az a lényege, hogy a szervezetünknek meg kell szoknia, hogy szénhidrátok helyett a zsírokat használja energiaforrásként. Az eljárás során növekszik a testünk szöveteinek azon képessége, hogy égessék a zsírt, és hasznosítsák a ketonokat. Nem jellemző azonban a fáradtság, ha már diétázunk vagy sportolunk egy ideje. A visszajelzések alapján az alacsony szénhidráttartalmú étrendről áttérni a magas zsírtartalmú étrendre mindig hatalmas megkönnyebbülést hoz. Minimális szénhidrát fogyasztása mellett is nő az energia.
Legközelebb bővebben kifejtjük a témát.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
