Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gondoltad volna, hogy ilyen következményei lehetnek a kevés alvásnak?

2023. 12. 12. 10:03:00 hillvital.hu

Kutatások alapján kiderült, hogy a nők szívbetegségének egyik fő problémája a megfelelő mennyiségű alvás hiánya.

 

Csökkent kognitív teljesítmény: Az alvás szerepet játszik az agyi működésben, beleértve a figyelem, a koncentráció, a memória és az információfeldolgozás területén. Kevés alvás esetén csökkenhet a kognitív teljesítmény, ami befolyásolhatja az iskolai vagy munkahelyi teljesítményt, valamint az általános éberséget és figyelmet a mindennapi tevékenységek során.

 

Emelkedett egészségügyi kockázatok: A hosszú távú alváshiány kapcsolatba hozható számos egészségügyi problémával, például elhízással, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, magas vérnyomással és csökkent immunrendszeri funkcióval. Az alvás fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében is, ezért az alváshiány csökkentheti a szervezet ellenálló képességét fertőzésekkel szemben. 

 

Alváshiány összefüggései a szív- és érrendszeri betegségekkel

Előzetes kutatások már bebizonyították, hogy a napi kevesebb, mint hat órai alvás növelheti a krónikus egészségügyi gondok számát, beleértve a szívinfarktust és a különböző gyulladásokat is. A legújabb kutatás során 700 nőt és férfit vizsgáltak (65 éves átlagkorral), akiknek szívkoszorúér- elzáródásuk van. A nőknél megfigyelhető volt, hogy az alvás hiánya összeegyeztethető a gyulladások kialakulásával. A vizsgált nők javarészt már túl voltak a menopauzán, ezért az alacsonyabb ösztrogénszint magyarázatot jelenthet a kevés alvás és a nagyarányú gyulladás kialakulása között.

 

Csökkent hangulat és szociális kapcsolatok: Az alváshiány kapcsolatba hozható az érzelmi és hangulati instabilitással, például ingerlékenységgel, szorongással, depresszióval és csökkent stressztűréssel. Az alváshiány miatt csökkenhet az egyéni jóllét és a szociális kapcsolatok minősége is, mivel az alváshiány befolyásolhatja az érzelmi reakciókat és az emberi kapcsolatokat.

 

Fizikai teljesítmény csökkenése: Az alvásnak szerepe van a fizikai teljesítményben és az állóképességben is. Kevés alvás esetén csökkenhet az erőnlét, a sportteljesítmény és az általános fizikai teljesítőképesség, ami hatással lehet az aktív életmódra és a sportteljesítményre.

 

Biztonsági kockázatok: Az alváshiány fokozza a balesetek, például közlekedési balesetek, munkahelyi balesetek és otthoni balesetek kockázatát is. Az alvás hiánya csökkentheti a reakcióidőt, a figyelmet és az éberséget,

 

Lehetséges, hogy a férfiakban található magas tesztoszteron szint segített az alváshiány negatív hatásainak csökkentésében.

A kutatás rengeteg, a nemek különbözőségéből fakadó eltérést talált, amelyekből következtettek, hogy a nem megfelelő mennyiségű alvás vezet a nőknél gyulladások kialakulásához, ami szívbetegségekhez vezet.
 

Gondoltad volna, hogy ilyen következményei lehetnek a kevés alvásnak?