Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Zúzódás kezelése gyógynövényes krém segítségével

hillvital.hu
2023. 05. 26. 11:47:00

A kisebb sérülések és zúzódások kezelése krém segítségével is történhet, így segítve a gyógyulási folyamatokat.

 

A sérült terület kezelése
 

A kezelésnél fontos, hogy a sérült részt kiemeljük, pihentessük, és ha kell, fáslizzuk és polcoljuk fel. Alkalmazhatunk borogatást is. Ilyenkor a duzzadt végtagra hideg borogatás ajánlott, ugyanis ez segít a duzzanat lehúzásában. Ezt követően javaslott a meleg vizes borogatás.

Fontos, hogy a pihenés ne tartson néhány napnál tovább, ugyanis ha túl sokáig nem mozgatódnak az izmok, akkor a mozgáshiány miatt, nem megfelelően épül újjá a szerkezete.
 

Ilyenkor jöhetnek szóba a krémek.
 

Általánosságban elmondható, hogy krémek és kenőcsök alkalmazásakor nincs szükség zárt kötésre. Ezt azért is fontos megemlíteni, mert ilyen esetben a krémből nagyobb mennyiségben szívódnak fel a hatóanyagok, amely könnyedén mellékhatásokkal járhat.
 

Mivel több készítmény hatóanyaga fényérzékenységet okozhat, ezért a kezelés időtartama, és az azt követő két hétben nem ajánlott a napozás és a szoláriumozás sem!
 

Mesterséges összetevőjű krémek helyett alkalmazhatunk gyógynövény kivonatokat is.
 

Ilyen esetben alkalmazhatunk árnika kenőcsöt is. Az árnika kifejezetten alkalmas a zúzódások következtében kialakult véraláfutások kezelésére. A benne megtalálható hatóanyagoknak köszönhetően meggátolja a vérlemezkék összecsapódását és a szövetek gyulladását.
 

A másik gyakran használt krém a fekete nadálytő krém. A fekete nadálytő krém zúzódásra is nagyszerű lehet valamint véraláfutásra is. Elősegíti a gyógyulást és a fájdalom csökkenését. Itt egy nagyszerű krém a zúzódásokra. Egy ilyen magas hatóanyag tartalmú krém, a Fekete nadálytő balzsam.
 

Miért fontos a kezelés?
 


Igaz, hogy alapvetően a gyógyulás magától is lezajlik, azonban a vele együtt járó fájdalom mihamarabbi csillapítása jelentősen javít a beteg állapotán.

 

A zúzódások leggyakoribb okai
 

A zúzódások leggyakrabban sportsérülések vagy balesetek következtében alakulnak ki. Elég csak arra gondolni, ha beütjük a lábunkat az asztal sarkába. Kisgyermekeknél, időseb embereknél és sportolóknak igen gyakori jelenség. Bár a zúzódás ártalmatlan, igen fájdalmas. A sérülés helye megduzzad, ugyanis az ütés vagy ütközés hatására a bőr alatti hajszálerek repedéseiből vér szivárog a szövetek közé. Ennek következtében az érintett terület gyakran lilás.
 

Zúzódásra mi jó?
 

Ha ilyen történik nem kell annyira aggódni, ugyanis a szervezet automatikusan elkezdi a sérült hely gyógyulását. Ehhez hozzájárulhatunk jeges borogatással, pihentetéssel vagy akár felpolcolással is. Ezen kívül szóba jöhet még zúzódásra kenőcs, krém alkalmazása is. A lényeg, hogy ne szteroid tartalmú legyen és levigye a duzzanatot, csökkentse a gyulladást. A fekete nadálytő tartalmú krémek a legelterjedtebbek ilyen esetekben.
 

Milyen a legjobb krém zúzódásra?
 

A zúzódások kezelésére a legjobb választás ha természetes alapanyagokhoz fordulunk. Ezek között is a gyógynövények és a gyógynövényes termékek kiemelkedő szerepet foglalnak el. A legjobb választások között megemlíthető a fekete nadálytő, körömvirág, hegyi árnika, bíbor kasvirág, illetve orvosi somkóró tartalmú krém.

 

A sérülések tünetei

 

Vizenyősség: a vizenyősség részben fizikai behatásnak részben pedig a felszabaduló gyulladásos anyagoknak köszönhetően, megnő a kiserek és a kapillárisok falának az áteresztő képessége. Alapvetően normál körülmények között is lép ki víz a z erek falán. Ezek alkotják a szövetközti folyadékot, ami aztán a nyirokereken keresztül összegyűlik és a nyirokkeringésnek köszönhetően visszakerül a vénákba. Azonban sérülés hatására a kiserek falának áteresztő képessége megnő, a nyirok jóval nagyobb mértékben termelődik. Több vérplazma jut ki az erekből a szövetek közé, melyek között fehérje is megtalálható.
 

Gyulladás: a szervezet a sérülés helyén egy steril gyulladást produkál. A felszabaduló gyulladásos mediátorok azonban nem csak odavonzzák a fehérvérsejteket, hanem felelős a vizenyősség kialakulásában is.
 

Vérömleny: a balesetnek köszönhetően a kiserek és a kapillárisok fizikailag elszakadnak. Ennek következtében vérömleny alakul ki. Ilyenkor a vér a szövetek közé folyik.
 

Duzzanat: a duzzanat a vérömlenynek és a vizenyősségnek egyaránt köszönhető
 

Fájdalom: talán meg sem kell említeni. A fizikai behatás miatt keletkezik. A duzzanat fokozhatja.
 

Zúzódás a térden.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés