Pontosan mi is az a kollagén? A kollagén egy fontos strukturális fehérje ami végülis egyben tartja a testet.
A bőrnek, a hajnak, az inaknak és az ínszalagoknak rugalmasságot ad.
A csontoknak és a porcoknak szilárdságot biztosít. A kollagén többféle aminosavból épül fel, található benne glicin, prolin, alanin, hidroxi-prolin és glutaminsav is. A kollagén ugyanúgy mint a többi fehérje több aminosavra bomlik fel a gyomorban az enzimek hatására. Ezek az aminosavak bejutnak a váráramba aztán a májba. Vannak olyan aminosavak amelyeket már a máj nem hasznosít, ezek pedig bekerülnek a véráramba és a többi testrészbe is eljutnak. Az nem számít, hogy a kollagént zselatin formában vagy hidrolizált kollagénként fogyasztod mivel mindkettő aminosavvá alakul át vagyis a fehérjék építőelemeivé.
A kollagén pótlással nem az fog létrejönni, hogy az elfogyasztott vegyületek rögtön a véráramba kerülnek és feltöltik a szemek alatt lévő táskákat. Az fog történni, hogy a test a C-vitamin segítségével a rendelkezésre álló aminosavakból kollagént hoz létre. Ettől függetlenül szükség van a kollagén pótlásra azért, hogy fokozd a természetes regeneráló képességet és, hogy a szövetek helyreálljanak.
Ahogy egyre idősebbek leszünk, a kollagén termelés lelassul. Úgy 40 évesen a test már elveszíti a kollagén tartalékának a 15%-át. A kollagén hiány következményei a ráncok, a bőr elvékonyodás, a törékeny haj és köröm, álmatlanság, ízületi fájdalom és gyulladás valamint a sebek lassú gyógyulása.
Nagyszerű por formában is kapható a kollagén amiből aztán egyszerűen italt készíthetsz.
Tehát vegyük is át összegzésként, hogy mire is lehet jó a kollagén ital.
- Javíthatod vele a bőr rugalmasságát
- Csökkentheted vele a ráncokat
- Minimalizálhatod vele a cellulitisz (gyulladásos betegség) megjelenését
- Jótékony hatással van a porcokra és az ízületekre de kezelhetőek vele az enyhébb ízületi problémák is.
Ahhoz, hogy érvényesüljenek a kollagén peptidek, legalább 10-15 gramm kollagénre van szükség naponta. A maradék elfogyasztott fehérje pedig minőségi forrásból kell, hogy származzon. Erre nagyon jó a sovány hús, halak, tojás, szójabab, borsó, lencse, teljes kiőrlésű gabonák.