Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nagyszerű köménymagleves recept és jótékony hatásai

2023. 06. 14. 10:01:00 hillvital.hu

A köménymag egy kis, illatos mag, amelyet gyakran használnak a konyhában, különösen fűszerezésre és aromás ízek hozzáadására.
 


 

Azonban a köménymagnak nemcsak ízletes, hanem számos élettani hatása is van. 
 

A köménymagnak hagyományosan emésztést elősegítő tulajdonságai vannak. A benne található aktív vegyületek, például az illóolajok (például kuminál, kampén), stimulálhatják az emésztőenzimek termelődését és segíthetnek enyhíteni a gyomor-bélrendszeri problémákat, mint például a puffadás, gázok vagy hasmenés.
 

A köménymagban található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

Ezért a köménymagot hagyományosan alkalmazzák a gyulladásos bélbetegségek, például a gyomorhurut vagy a vastagbélgyulladás kezelésére. A köménymagban található vegyületek, például a kuminál és a karvon, fájdalomcsillapító hatással rendelkezhetnek. Ezek a vegyületek képesek gátolni a fájdalom receptorokat, és enyhíthetik a menstruációs fájdalmat, fejfájást vagy izomfájdalmat. A köménymag stimulálhatja az immunrendszer működését és növelheti a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A benne található antioxidánsok erősítik az immunrendszert és segítenek a szabadgyökök semlegesítésében, amelyek károsíthatják a sejteket és gyengíthetik az immunrendszert.
 

Egy tál köménymagleves

Már nagyanyáink is a beteg lábadozásakor, esetleg gyomorbántalmakra is köménymaglevest adtak a betegnek. De van, aki csak az ízét kedveli, és azért fogyasztja.
 

Egyszerű diétás köménymagleves
 

Hozzávalók

2 dkg vaj
1 csapott evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1,5 liter víz
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fűszerpaprika
só, fehérbors


A tálaláshoz: pirított zsemlekocka

 

Elkészítés

A vajat egy lábasban hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, s pirítsuk zsemleszínűre. Adjuk hozzá a köménymagot, kissé pirítsuk, de csak addig, amíg a köménymagok illatozni kezdenek!  Adjuk hozzá a paprikát, majd öntsük fel vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, már csak 1-2 percig főzzük! Aki nem szereti az egész magokat, le is szűrheti. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk! A köménymaglevest diéta estén is fogyaszthatjuk.

 

A köménymagleves hatása javarészt a benne lévő köménymagnak köszönhető. A köménymag nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, valamint görcsoldó hatással rendelkezi, továbbá nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, mangánt, szelént, cinket, káliumot, magnéziumot, továbbá A-, B-, C-, és E-vitaminokat. A kömény az egyik legjobb fűszernövény, melyet az emésztés javítására használhatunk. 

 

Klasszikus köménymagleves

Sokak számára még mindig az egyik legfinomabb köménymaglevesnek számít.

 

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 4 közepes burgonya, kockákra vágva
  • 1 sárgarépa, karikákra vágva
  • 1 zellergumó, felkockázva
  • 1 csésze zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 babérlevél
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 liter zöldség- vagy húsleves
  • 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat vagy zsírt közepes lángon. Adj hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd dinszteld őket üvegesre.

  2. Keverd hozzá az őrölt köményt és a pirospaprikát. Dinszteld további 1-2 percig, hogy kibomoljanak az ízek.

  3. Adj hozzá a burgonyát, sárgarépát, zellert, zöldborsót és babérlevelet. Sózd és borsozd ízlés szerint.

  4. Öntsd fel a zöldségeket a zöldség- vagy húsleves leveskockával. Hozd forrásba, majd csökkentsd a hőfokot, és főzd lassú tűzön, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 20-25 perc).

  5. Amikor a leves kész, távolítsd el a babérlevelet. 

 
Mi is az az "erdélyi köménymagleves"?
Az erdélyi köménymagos leves egy hagyományos erdélyi étel, amely a régió kulináris hagyományaira épít. A leves alapvetően egy sűrű, tejfölös és köménymaggal ízesített leves, amelyet gyakran sertéshússal, burgonyával és zöldségekkel készítenek. A leves jellegzetessége az erős köménymag-íz és a krémes állag.

Hozzávalók:

  • 300 g sertéshús (pl. tarja vagy lapocka), kockázva
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír (pl. sertészsír)
  • 2 teáskanál köménymag
  • 2 közepes burgonya, hámozva és kockázva
  • 1 közepes sárgarépa, hámozva és karikázva
  • 1 kisebb zeller, kockázva (opcionális)
  • 1 liter víz és leveskocka
  • Só ízlés szerint
  • 200 ml tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • Apróra vágott friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat vagy zsírt közepes hőmérsékleten. Add hozzá a vöröshagymát és pirítsd meg, amíg aranyszínűvé válik.

Add hozzá a kockázott sertéshúst, és pirítsd meg minden oldalán, amíg szép barna színű lesz.

Keverd hozzá a köménymagot, majd pirítsd őket néhány percig.

Add hozzá a kockázott burgonyát, sárgarépát és opcionálisan a zellert. Öntsd fel a vízzel és leveskockával. Sózd meg ízlés szerint. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Keverd össze a tejfölt és a lisztet egy kis tálban, hogy sima masszát kapj. Vigyázz, hogy ne legyenek benne csomók.

Lassan öntsd a tejfölös keveréket a levesbe, folyamatosan kevergetve. Főzd további 5-10 percig, amíg a leves kissé besűrűsödik és krémes állagú lesz.

Tálaláskor szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.