Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kontaktlencse használatáról

2022. 02. 26. 13:37:00 hillvital.hu

Szemüveg vagy kontaktlencse? Van, aki a szemüvegre esküszik, és képtelen megtanulni a kontaktlencse használatát. Vannak viszont, akik remekül használják a kontaktlencsét. Nekik szól a következő cikkünk. Hogyan kell használni? Elmondjuk, hátha néhány szemüveges is megpróbálkozik a használatával…

 

A kontaktlencsével elkerülhetjük a szemüvegviselés kényelmetlenségeit, a keret zavaró hatását, valamint elkerülhetjük a túl erős dioptria okozta torzítást.

 

Kiknek ajánlott?

 

A kontaktlencse azoknak ajánlott, akik biztonságosan tudják behelyezni és eltávolítani, illetve megfelelően ápolni a kontaktlencsét. Azoknak, akik valamilyen szembetegségben szenvednek (szaruhártya érzéketlensége, szemzáródási rendellenesség, szárazszem-betegség), nem ajánlott a viselése.
 

Milyen lencsét válasszunk?

Napjainkban a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, lassan háttérbe szorulnak a félkemény és kemény lencsék. A lágy lencsék kényelmesek, ezért könnyen megszokhatóak. Ezek magas víztartalmúak, jó oxigénáteresztő képességűek.
 

A viselés időtartama

Általában a napi viselés:12-14 óra. Ez a legelterjedtebb. Lehetőleg ne viseljük 16 óránál tovább! Kerülni kell a napi 16 órát meghaladó viselést. Ha hosszabb időn át poros, száraz, meleg helyen tartózkodunk, le kell rövidíteni a viselést. Vannak speciális lencsék, amelyeket éjszakára sem kell levenni, sőt akár egy hónapig is viselhetők. Vannak viszont naponta eldobható lencsék, amelyeket elsősorban szórakozásnál, sportolásnál használunk.

 

A lencse ápolása

A kontaktlencse ápolásánál két nagyon fontos lépést kell betartani. Az egyik a tisztítás, a másik a fertőtlenítés-tárolás. Erre különféle oldatok állnak a rendelkezésünkre. Ma már vannak többfunkciós (multifunkcionális) oldatok, amelyekkel egy lépésben végezhetjük el az ápolást. Az oldatok használata elkerülhető a naponta eldobható és a 30 napos, kiterjesztett viselésű lencsék esetén (fentebb már említettük). A lágy lencsék sokkal nagyobb gondoskodást igényelnek, mint a kemények, a szakadékonyságuk miatt. A tárolókat cseréljük ki havonta!

Legközelebb néhány praktikus tanácsot adunk a kontaktlencse használatához, illetve beszélünk majd a veszélyeiről is.
 

A kontaktlencse használatáról.