Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Néhány konyhakerti növény amik télen a szobában is megteremnek

Veress Máté - HillVital
2022. 11. 29. 10:13:00

A beltéri kertészkedésnek számos előnye van, de talán az egyik legnagyobb előnye az, hogy friss, zöld növényekkel veheted magad körbe. Ez pedig nagyon jó hatással van az egész szervezetre a sötét és hideg hónapokban. Persze nem csak a közérzeted lehet jobb, hanem az ételeidet is feldobhatod a friss fűszerekkel és zöldségekkel.

Érdemes folytatni a kertészkedést a téli hónapokban is, mivel ilyenkor a kertben már nem sok növény terem. A beltéri termesztés azt biztosítja, hogy mindig legyenek friss alapanyagok az ízesítéshez vagy akár friss zöldségek is. A leveles zöldségek termesztése azoknak is könnyű lehet aki még kezdő. Nagyon szépen fejlődik beltérben a saláta, a spenót valamint a kelkáposzta is. Ezek viszonylag kevés foglalkozást igényelnek és még félárnyékos helyen is szépen nőnek. Ha szeretnél fűszernövényt is termeszteni, akkor ajánlott az oregánó, a bazsalikom és a petrezselyem is. Ezek is nagyon szívós növények, nagyon könnyedén lehet őket nevelni.Egy fejlődésben lévő növénynek nagyon sok fényre van szüksége. Vannak ám olyan fajták is amelyeknek még az őszi-téli napfénytől is többre van szüksége. Szükséged lehet ezért olyan lámpákra amelyek a növekedést segítik és elegendő fényt biztosítanak. A paprikának és a paradicsomnak például plusz fényre van szüksége. Ha viszont csak fűszert akarsz nevelni, akkor érdemes lehet csupán az ablakpárkányra helyezni őket, de akkor ha kellően szigetelve van az ablak.Azt is figyelembe kell venni, hogy mekkorára fog nőni az elültetett növény. Tehát olyan cserepet vagy kaspót kell választani ami kellő teret képes nyújtani a növénynek később. A vízelvezetés is fontos. Olyan edényt kell választani aminek az alján több lyuk is van. Itt távozik a felesleges víz a locsolás után. Ha már öntözés, akkor meg kell említeni, hogy rendszerességgel kell végezni mintha a szabadban lenne elültetve a növény. A beltéri levegő viszont szárazabb, ezért egy héten többször is ellenőrizni kell az elültetett palánták földjét.


A benti térben nyílván kevesebb a kártevő mint kint. Azonban érdemes rendszeresen áttörölni a növény leveleit vagy akár le is lehet zuhanyoztatni a kádban gyorsan.

Néhány konyhakerti növény amik télen a szobában is megteremnek

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 
Tartalomhoz tartozó címkék: kert kertészet kertészkedés tél

Keresés