Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Ezek a könyök idegzsába leggyakoribb okai

hillvital.hu
2023. 05. 26. 12:01:00

Először is érdemes tisztázni azt, hogy mit is jelent a könyök zsibbadása.
 

A zsibbadás két dolgot szokott jelenteni.
 

Az egyiket hipesztéziának vagyis érzékcsökkenésnek nevezik, a másikat pedig dizesztéziának vagyis fájdalmas fonákérzésnek szokták nevezni. 
 

Az elsőnél általában csökken az érzékelőképesség vagyis az egyén nem érzékel jól (nem érzékeli a hideget, a meleget és a fájdalmat sem). Az utóbbinál pedig fájó és szúró érzést lehet tapasztalni.
A zsibbadás egy tünet, amit többféle betegség valamint hatás is okozhat. A zsibbadás gyakoriságát nem lehet meghatározni. Bármilyen életkorban jelentkezhet, viszont annyi lehet a különbség, hogy minden korban más állhat a zsibbadás hátterében.


Nézzük is, hogy mik lehetnek a könyök idegzsába lehetséges okai.A zsibbadás legfőbb oka az lehet, ha valaki ül például, akkor eközben a súlyával elnyomja az idegeket és az ereket is.

 

Ebben az esetben általában nem tart olyan sokáig a zsibbadás érzése. A zsibbadás mivel érzészavar ezért az idegrendszer működési zavara miatt is kialakulhat. Ha az agyból indulunk ki, akkor akár lehet stroke vagy valamilyen agyi keringészavar is a zsibbadás hátterében. Akár egy fejet ért trauma is okozhat zsibbadást a testtájak terén is.

 

Mi történik akkor ha beütjük a könyök ideget?

A könyök ideg beütése fájdalmat és gyengeséget okozhat a kéz és az ujjak körüli izmokban, valamint zsibbadást és bizsergést is okozhat. Kezelésre általában nem kerül sor, hiszen rövid időn belül elmúlik a fájdalom. Ugyanakkor egyes esetekben előfordulhat, hogy a kezelésre fizioterápia, gyulladáscsökkentő gyógyszerek és átmeneti pihenés ajánlott.

Amennyiben a zsibbadás hátterében a perifériás idegek problémája áll, akkor gerincbetegségről lehet beszélni.
 


Ki kell emelni porckorong sérvet vagy a gerincmeszesedést. Sok esetben a lumbágó és az isiász is járhat a végtagok zsibbadásával. Amikor a gerincben vagy a végtagokban lévő idegek megsérülnek akkor is kialakulhat zsibbadás.

Vannak olyan esetek is amikor valamilyen keringési zavar vagy Lyme-kór is okozhat zsibbadást.

 

A B1-,B5- és a B12- vitamin hiánya is szokott okozni zsibbadást de még a vérszegénység is. Jobb esetben  csak egy hosszú könyöklés illetve a könyök beütése okoz zsibbadást ami eléggé rövid ideig tart. A kezelés nem annyira egyszerű, mivel nem a tünetet kell hanem a betegséget ami okozza. Amikor a zsibbadás hátterében nem áll betegség, akkor mozgatással könnyedén megszüntethető a probléma. Sajnos egy állandó zsibbadás nagyon tudja rontani az életminőséget.   
 
A jobb könyök fájdalma. 
 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés