Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Körömvirág (Calendula officinalis) hatása

2021. 05. 26. 13:41:00 Sági Zsolt - HillVital

A körömvirág kiemelkedő helyen szerepel a gyógynövények között. Ez nem véletlen, hiszen mind a növénynek és a körömvirág teának egyaránt jótékony hatásai vannak.
 

Bár sok helyen, főleg vidéken, kerti növényként termesztik, azonban a vadonban is előfordul. A körömvirág kb. 30-40, de akár 60 cm magasra is megnőhet. Virágzata többnyire sárga és narancssárga színekben pompázik. Szára és levele nedvdús, valamint ragacsos tapintású. Különböző változatai is ismertek, azonban gyógyhatásukat tekintve mind egyforma.

 


A népi gyógyászatban a körömvirágot virágostul, szárastul és levelestül gyűjtik, valamint használják fel.

 

Általános felhasználása a következő esetekben javasolt

  • visszerek, vénagyulladás
  • bélrendszeri problémák
  • vastagbélgyulladás
  • májbetegség
  • lábgombásodás

A rendszeres körömvirág tea fogyasztás előnyei

A körömvirág tea rendszeres fogyasztás mellett vértisztító hatással rendelkezik. Javítja a keringést tisztító hatással rendelkezik, valamint elősegíti a sebek gyógyulását. Fertőzéses sárgaság esetén is eredményesnek mutatkozik, nagyon jól alkalmazható májbetegségek esetén. A körömvirág tea a növény virágjából, leveléből és a szárából készül. Csak forrázzuk le, majd ízesítetlenül fogyasszuk. Már napi 1-2 csészének is érezhető a hatása.
 

A körömvirág nagyszerű élettani hatásai.


A körömvirág tea egyéb felhasználása:

Sebgyógyulás
Apróbb sérüléseknél, mielőtt bekötöznénk a sérült felületet, előtte érdemes körömvirágos teával, főzettel átmosni azt. Ezzel gyorsítható a gyógyulási folyamat.

Fertőtlenítés
Sebek és enyhe égési sérülések esetén a körömvirág tea szintén hatékonynak bizonyulhat, hiszen csökkenti a fájdalmat, nyugtatja a sérült felületet, valamint fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

Gombás fertőzések
A körömvirág hatásának köszönhetően csökkenti a bőr gombás fertőzéseit.

Gyomorfájdalom
Gyomorfájdalmak esetén a körömvirág tea szinte már tradicionálisnak számít. Nem csak enyhíti a fájdalmakat, de puffadás esetén is hasznosnak bizonyul.

Tisztít
Egy csésze elfogyasztott körömvirág tea nagyon jó hatással bír a májra illetve az epehólyagra is.