Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Mikor metsszük a körtefát? Ezt kell tudnod!

hillvital.hu
2021. 03. 18. 14:45:00

A körtefa metszése csak abban az esetben ajánlott ha a zordabb tél már elmúlt.

Mikor metsszük a körtefát?

A körtefa metszése a tél vége felé, kora márciusban vagy február végén történik.

Hogyan metsszük a körtefát?

Először az oldalágakat metsszük vissza. Azokat az ágakat, amelyek befelé nőnek, vagy más ágakat is kereszteznek, teljesen levághatjuk. A gyümölcsfákat azért ajánlott alaposan megmetszeni, hogy az összes águk elegendő fényt kapjon.
 

Mi a teendő fiatal fa esetében?

Először is állítsunk mellé támaszt. Vágjuk vissza a felnövő részt nagyjából 10 cm-rel a legmagasabb oldalág között.
 

Ha a fa már oldalágakat növesztett, ezeket nyugodtan visszavághatjuk a kifelé mutató rügy fölött. Később ezek fogják alkotni a fa főágait.
 

Az elkövetkező első év után a főágak számos új ágat növesztenek. Ezeket nyugodtan visszavághatjuk nagyjából az ágak feléig. Abban az esetben, ha az ágak befelé nőnek, akkor azt nyugodtan teljesen levághatjuk.
 

A levágott ágak nyáron újra kihajthatnak, így a körtefa sűrű ágrendszert alkothat.
 

Ezt követően, ha ismét metszésre kerül a sor, akkor az új ágak hosszának nagyjából ¼-ét vágjuk vissza. Ha megjelennek olyan új ágak, amelyek befelé nőnek, akkor azokat nyugodtan vágjuk le.
 

Ha a fiatal fa már majdnem felnőtt fává nőtte ki magát, akkor ajánlott minden évben kétszer metszeni. Az új hajtásokat attól az ágtól számítva, ahonnan kinőttek, kb. 6 rügyig vágjuk vissza. Az ágakon később rövid, vastag oldalágak nőnek, amelyek elsőnek virágot, majd termést hoz. Ezek közül néhányat minden évben ajánlott levágni, hogy fiatalon tartsuk a fánkat. Azonban ügyeljünk rá, hogy kellő odafigyeléssel végezzük ezt a metszést.
 


A körtefa nyári metszése

A téli metszést követően a fa gyakran olyan hajtásokat növeszthet, melyeket júniusban ajánlott levágni. Ezeket a hajtásokat könnyű felismerni, ugyanis hosszú, egyenes, magasra növő ágakról van szó. Ezek az ágak azokból a rügyekből jönnek létre, amelyek nem hoznak virágot és rövid időn belül túl hosszú ágakká fejlődnek. Ajánlott ezeket levágni, ugyanis sok tápanyagot vesznek el a fától.
 

Mikor metsszük a körtefát?

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés