Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kubeba bors előfordulása és fajtái

2023. 03. 13. 10:59:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A kubeba bors egy trópusi növény, amely a Piperaceae családba tartozik, és a Karib-térségben, Közép- és Dél-Amerikában honos. A kubeba bors termése apró, zöld vagy piros bogyó, amelyeket fűszerként használnak.

 

 

A bogyók szárítás után sötétbarnák lesznek, és intenzív, fűszeres illatúak, amelyek egyedi ízt kölcsönöznek a ételeknek és italoknak.
 

A kubeba borsnak több fajtája van, amelyek különböző régiókban nőnek. Az egyik legismertebb fajta a Piper cubeba, amely Afrikában és Ázsiában őshonos. A Piper cubeba termése kicsi, kemény, fekete vagy sötétbarna bogyó, amelynek íze fűszeres és friss, valamint enyhén citrusos és mentás jegyeket tartalmaz. A Piper cubeba borsot általában a gyógyszeriparban használják, de fűszerként is előfordul.
 

A Piper nigrum fajta a legismertebb borsfajta, amelynek számos változata van, beleértve a fekete, fehér és zöld borsot. Azonban a kubeba bors nem tartozik a Piper nigrum fajtához, és a két fajta íze is eltérő. A kubeba bors íze gyakran leírható, mint enyhén csípős, fűszeres és édeskés, míg a Piper nigrum fajták íze általában élesebb és markánsabb.
 

A kubeba bors egy másik fajtája a Piper retrofractum, amely Dél- és Délkelet-Ázsiában honos. A Piper retrofractum bogyója nagyobb, mint a Piper cubeba, és íze is intenzívebb, fűszeresebb, és édesebb. A Piper retrofractumot gyakran használják az indiai és délkelet-ázsiai konyhákban, fűszeres ételekhez.
 

Összességében, a kubeba borsnak több fajtája van, amelyek különböző ízjegyekkel rendelkeznek, és különböző régiókban nőnek. A kubeba borsot általánosan fűszerként használják, és enyhe csípős, fűszeres és édeskés íze miatt nagyon népszerű.

A kubebabors fajtái.

Tartalomhoz tartozó címkék: kubeba kubebabors