Nagyanyáink nagy előszeretettel készítették, pedig azt sem tudták, hogy ez egy gluténmentes süti. De mi már tudjuk! Készítsük el a családnak! Szinte biztos, hogy mindenki imádni fogja!
Nézzük is ezt a nagyszerű kukoricamálé desszert receptet!
Hozzávalók:
- 300 g kukoricaliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 2 db kefir (vagy natúr joghurt)
- 100 ml étolaj
- 150 g xilit
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Szitáljuk át a lisztet a sütőporral, így könnyebb lesz a tésztája. A xilitet keverjük ki a tojásokkal, majd adjuk hozzá fokozatosan az olajat és a kefirt. Reszeljük bele a citromot, melyet előtte jó alaposan megsúroltunk. Zsírozzunk ki egy 20x30 cm-es tepsit, és öntsük bele a masszát. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és hőlégkeveréssel süssük a sütinket aranysárgára! Ha megsült, várjuk meg, míg a tepsiben kihűl, majd kockákra szeleteljük fel. Lekvárral a legfinomabb.
Ahány ház annyiféle szokás. Nincs ez másképp a receptekkel sem. Többféle recept létezik arra, amivel isteni kukoricamálé desszertet készíthetünk. Azonban az biztos, hogy a család imádni fogja. Az alábbiakban a kukoricamálé egy másik elkészítési módjával ismerkedhetünk meg.
Hozzávalók / 4 adag elkészítéséhez:
- 21 dkg kukoricaliszt (esetleg felesben búzaliszttel keverve)
- 1 db tojás
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 450 g tejföl (12%-os, vagy kefír)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál szilvalekvár (kemény)
- 1 csomag vaníliás cukor (szóráshoz)
Elkészítés:
A tojást keverjük ki a cukorral, sóval, olajjal és szódabikarbónával. Tegyük bele a kefírt és a lisztet is, majd keverjük simára az egészet. Ha esetleg egy kicsit keménynek érezzük, öntsünk hozzá egy pici tejet.
Ezt követően hagyjuk 15 percet pihenni, hogy a szódaportól kissé beinduljon a massza fellazulása.
Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, majd a tetejére lekvárt pötyögtetünk.
Ezután egy 180 Celsius fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Készen is vagyunk! Jó étvágyat!
Hagyományos málé recept
A málé (más néven puliszka vagy kukoricamálé) egy hagyományos magyar étel, amelyet kukoricalisztből készítenek. Íme egy egyszerű, hagyományos málé recept, avagy az eredeti kukoricamálé recept:
Hozzávalók:
-
500 g kukoricaliszt
-
1 liter víz
-
1 csipet só
-
2-3 evőkanál cukor (opcionális, ha édesen szeretnéd)
-
1 evőkanál vaj vagy zsír (opcionális, ha gazdagabb ízt szeretnél)
Elkészítés:
-
Forrald fel a vizet: Tedd a vizet egy nagy lábosba, és forrald fel. Add hozzá a csipet sót.
-
Keverd hozzá a kukoricalisztet: Lassan, folyamatos keverés mellett add hozzá a kukoricalisztet a forró vízhez, hogy elkerüld a csomósodást.
-
Főzd meg a málét: Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd a keveréket addig, amíg besűrűsödik és elválik az edény falától (kb. 10-15 perc).
-
Ízesítés (opcionális): Ha édes málét szeretnél, adj hozzá cukrot ízlés szerint, és keverd jól össze. Ha gazdagabb ízt szeretnél, adj hozzá egy evőkanál vajat vagy zsírt, és keverd simára.
-
Tálalás: A kész málét tálald forrón. Kisebb darabokra vágva vagy kanalazva is kínálhatod.