Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Te tudod mit jelent a nyugtalan láb szindróma? Most kiderül!

2023. 08. 02. 12:44:00 hillvital.hu

A nyugtalan láb szindróma jellegzetes tünete, hogy a lábfájdalom nyugalmi helyzetben, főleg az éjszaka folyamán jelentkezik.

 


A legnagyobb gyakorisággal a nőket érinti, azonban férfiaknál is előfordulhat. Az viszont mindkét nemnél elmondható, hogy a kor előrehaladtával megnő az esély a kialakulásra. 

 

Azt lehet tudni, hogy az orvostudomány számára még egyelőre ismeretlen a betegség oka. 
 

A lábfájdalom okai többfélék lehetnek. A másodlagos RLS (nyugtalan láb szindróma) hátterében állhat valószínűleg vashiány, vagy súlyos vesebetegség, terhesség, cukorbetegség vagy akár Parkinson-kór is. Az elsődleges RLS betegség általában 50%-ban genetikai eredetű. Ezek az információk sajnos csak feltevések, mivel még nem sikerült bizonyítani. Nem számít, hogy jobb láb fájdalom vagy bal láb fájdalom, ez mindkét oldalon előfordulhat.
 

A nyugtalan láb szindrómában szenvedők elég nehezen tudják leírni, hogy mit is éreznek. Leggyakrabban szúró, viszkető és égető érzést lehet tapasztalni a csontokban valamint a vénákban fájdalom jelentkezhet. Általában nem szoktak vele tisztában lenni az emberek, hogy ez egy betegség és kezelhető.


A legfőbb jellemzője a betegségnek, hogy az éjszakai órákban szokott jelentkezni vagy lefekvéskor esetleg pihenéskor, tehát az éjszakai lábfájdalom sok esetben erre a betegségre utal. Ezek a tünetek egyre erősödhetnek. A betegnél ilyenkor alvászavar is kialakul a fájdalom miatt, gyakran az éjszaka közepén is felébredhet. A fizikai fájdalom mellett, eléggé megterhelő lelkileg is az állapot, mivel jelentősen képesek a tünetek lerontani az életminőséget.


4 alaptünete van ennek a betegségnek:

- Egy kényelmetlen érzés tapasztalható a lábban, és ez erős kéztetést jelent az adott végtag mozgatására.

- Ez a kényelmetlen érzés enyhülhet a mozgatás hatására.

- A lábfájás nyugalmi állapotban, alvás közben, pihenéskor fordul elő sokkal erősebben.

- Egyre jobban erősödnek a nap folyamán, estére pedig nagyon rossz lehet.


A nyugtalan lábra krém is lehet a megoldás. Ezért érdemes mindenképpen a gyógynövényes balzsamokat kipróbálnod, mivel a gyógynövények képesek enyhíteni a fájdalmat, ezzel pedig sokkal jobb lesz az életminőséged. Egy fontos dolog még, hogy érdemes elmenned egy orvoshoz is. 

Lábfájdalom nyugalmi helyzetben